Skandalen som kungafamiljen helst glömt bort

Kungen
Flera skandaler har skakat kungahuset genom århundradena.
Men få har gjort det som Haijnyaffären.
Nu väljer SVT att återigen riva upp såren till den affär som tillhör kungafamiljens mörka historia.
Annons

På 1950-talet skakades det svenska kungahuset av Hailjbyaffären där det ryktades om att kung Gustaf V hade en relation tillsammans med en man vid namn Kurt Hailjby. För att gömma undan den skandalösa affären ska kungahuset använt sig av mutor och utpressning.

Annons

Men helt och hållet lyckades man inte gömma undan den påstådda relationen och skandalen resulterade i löpsedlar i metervis. Sedan dess har ryktena sopats under mattan och kungafamiljen, med kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, hade nog helst låtit den mörka historian förbli i det fördolda. Men nu kommer hela svenska folket återigen kunna grotta ner sig i den kungliga historien.

Nyligen avslöjade Svensk Dam nämligen SVT är i full gång med att producera en miniserie om Haijbyaffären. Det ska handla om fyra avsnitt där skådespelaren Sverrir Gudnason kommer inta rollen som Kurt Haijby.

En av de värsta skandalerna

Enligt Svensk Dam ska inspelningarna påbörjas i juni och kommer äga rum i Göteborg Trollhättan och Stockholm. Redan vid jul nästa år kommer SVT:s tittare kunna bänka sig framför tv:n för att förkovra sig i den gamla skandalen.

Hur drottning Silvia och kung Carl Gustaf ställer sig till den nya serien är ännu oklart. Kung Gustaf V var vår nuvarande kungs farfarsfar och det är möjligt att kungafamiljen nu anser historien vara preskriberad. Men enligt författaren och historikern Herman Lindqvist är Hailjbyarffären än idag en av de händelser som skakat om det svenska kungahuset som mest.

Kurt Hailby
Kurt Hailby.

“Få har likt Kurt Haijby varit som en nagel i ögat på det svenska hovet. Under flera decennier påstod han sig ha haft en relation med kung Gustaf V. Varken mutor eller straff bet på Haijby, som höll fast vid sin historia livet ut.”, skrev författaren i en krönika i Svensk Dam senast i höstas och fortsatte:

“Var Kurt Haijbys påståenden sanna? Det finns inga konkreta bevis. Haijbys advokat Henning Sjöström var övertygad om att Haijby talade sanning och att han utsatts för ett rättsövergrepp. Det framkom i JK:s utredning att hovet hade gjort liknande utbetalningar till andra personer ‘för nådigt känt ändamål’”.

FOTO: TT 

Annons

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar nästa artikel…