TRENDAR JUST NU!Bianca IngrossoPernilla WahlgrenFarmen 2024Melinda JacobsE-type

Sarah Dawn Finer bryter tystanden – relationen till bonusbarnen

04 feb, 2021 
AvLovisa Ström
Sarah Dawn Finer
Sarah Dawn Finer har sex barn varav fyra av dem är bonusbarn.
I podcasten Talk to me berättar hon nu om relationen till bonusbarnen och den tuffa insikten hon fick efter att ha börjat familjelivet.
– Funkade inte, säger hon.
Annons
TV: Sarah Dawn Finer i tårar efter orden om okända diagnosen: ”Sorgligt”Brand logo
TV: Sarah Dawn Finer i tårar efter orden om okända diagnosen: ”Sorgligt”

Det var under onsdagen som Sarah Dawn Finer tillsammans med John Lundvik och Marianne Mörck gästade Renée Nybergs intervju-program Renées brygga. Under ett samtal med Renée bröt hon plötsligt ihop när hon berättade om hennes okända ADHD-diagnos.

– Jag hade en väninna en sommar, som berättade att hon hade blivit diagnostiserad med ADHD. Så då satt vi och pratade och jag hörde liksom bara mig själv, fast i en lite klokare och mognare version, sa hon då medan tårarna rann.

Samtalet ledde till att Sarah själv påbörjade en utredning, och mycket riktigt hade hon också ADHD.

I hennes egna podcast Talk to me berättar hon nu om hur diagnosen har påverkat henne i hennes relationer, om insikten hon fick angående sitt familjeliv och relationen till bonusbarnen.

Sarah om relationen till bonusbarnen

Det var för fyra år sedan som Sarah blev mamma för första gången. Dottern fick namnet Annie Grace och pappan till lilltjejen är Jonas Reinsjö - som Sarah varit tillsammans med i flera år. Men Jonas har fyra barn sedan tidigare. Nu berättar hon om relationen till bonusbarnen.

Annons

– Det här är något som jag väldigt sällan pratar om, men jag har ju snart då sex barn varav två är mina biologiska och fyra är bonusar, säger hon.

Hon berättar att hon kallar sig för bonusmamma, men att en av bonusbarnet däremot har sett henne som något helt annat.

– Eller en godismamma, som jag hörde våran sju-åriga pojke prata om häromdagen när han skulle beskriva mig. Och då sa hans mamma "du menar din bonusmamma?" och då sa han "heter det bonusmamma?! Jag har trott att det heter godismamma!". Och då har jag ändå varit det i 4,5 år. Men då kände jag bara att "jag är gärna din godismamma", säger hon skrattandes innan hon fortsätter:

– Jag tycker bonus är bättre än styv som jag växte upp med. Men vi har fyra hemmavarande barn varav två som är där varannan vecka och två som är där hela tiden, och en som är i magen hela tiden.

Annons

Den tuffa insikten om familjelivet

Innan Sarah skaffade familj hade hon kommit på lite olika strategier för att få vardagen att gå runt. En av de strategierna gick ut på att hon överpresterade under en period för att sedan krascha och då åka iväg någonstans i sin ensamhet för att ladda upp. Men efter att hon fick barn och helt plötsligt hade andras behov att också förhålla sig till insåg hon att den strategin inte längre var hållbar.

– Överväldigandet av att få massa bonusbarn och egna barn visade på att alla mina tidigare strategier jag hade haft tidigare i livet gick ut på att jag överpresterade och sen kraschade och levde ensam. Och när man går upp varje morgon med en unge, hur lite man än har sovit, och sen ska gå och leda ett av Sveriges största tv-program eller överprestera i livet i stort så funkade inte de där strategierna så mycket längre. Jag kunde inte åka iväg på en kurs, jag hann liksom inte, berättar hon.

Idag jobbar hon istället på att hitta andra sätt och verktyg för att få livet att fungera.

Annons