LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Sanna Nielsen om mobbningen: ”Lätt att häckla mig”

13 sep, 2021 
AvEmelie Tholin
Sanna Nielsen.
Hon är en av landets mest folkära artister och känd för att vara både ödmjuk, snäll och glad.
Men det har inte alltid varit lätt att vara Sanna Nielsen, 36.
Annons
Se Benjamin Ingrossos vågade pik till Sanna Nielsen i direktsändningBrand logo
Se Benjamin Ingrossos vågade pik till Sanna Nielsen i direktsändning

Efter att som 11-åring ha sjungit ”Till en fågel” i Café Norrköping hamnade hon på Svensktoppen – och det blev stor uppståndelse hemma i lilla orten Edenryd utanför Bromölla.

– Mamma och pappa vågade sällan säga att de var superstolta över mig. Det kanske låg hos dem, men jantelagen är stark i små samhällen, man ska inte sticka ut. Jag tror att det präglade mig, för det tog många år innan jag vågade ta plats och säga vad jag tyckte och tänkte, säger hon i en stor intervju i Amelia.

Sanna om mobbningen

Sanna ville gå sin egen väg och älskade att sjunga och stå på scen. Barndomen innehöll därför både skola och turnerande i husvagn. Under högstadiet blev Sanna mobbad. Hon fick utstå såväl glåpord som att bli upptryckt mot en vägg.

– På den tiden var Aqua och pojkband som Back street boys populära, medan jag sjöng en helt annan typ av musik, så det var väl lätt att häckla mig, konstaterar hon.

Annons

Att må bra som vuxen har för Sanna handlat om att förlika sig med den tuffa tiden som barn.

– Det finns säkert någon liten tagg kvar i mig, men i dag inser jag att alla tonåringar kämpar med sin identitet, även de som utsätter andra.

Flera som mobbade Sanna under barndomen har också sökt upp Sanna för att be om ursäkt – vilket Sanna med glädje mottagit.

– Jag har gett dem en kram. Att fastna i bitterhet gynnar inte mig heller.

I dag försöker Sanna skilja på sitt offentliga jag och sitt privata. När hon står på scen är det klackar, smink och färgstarka kläder som gäller.

– Även om jag alltid försöker vara så sann som möjligt så är det klart att jag på scenen visar upp en version av mig själv. Någonstans måste man ha ett eget liv som inte alla känner till. Skillnaden är väl att hemma går jag osminkad i mjukisbyxor och tvättar håret en gång i veckan, säger hon och skrattar.

Och även om hon ser ut som lugnet själv när hon står på scenen har hon ärvt familjedraget att lätt stressa upp sig.

– I dag har jag god självkänsla, även om jag tror man jobbar på den hela tiden. Framför allt när jag går in i nya produktioner, som när jag skulle göra musikalen Funny girl, vilket inte är mitt vanliga element, sviktar självförtroendet. Även självkänslan får sig en törn. Då är det lätt att tänka att man inte duger, att slå på sig själv.

Foto: TT

Annons