LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Skandalerna i Allsång på Skansen och Lotta på Liseberg

10 jun, 2019 
AvLeif Schulman
Lotta Engberg och Sanna Nielsen.
Allsång på Skansen och Lotta på Liseberg bjuder på en drös skandaler.
✔︎ Nakenchocken i direktsändning – sanningen om bilden.
✔︎ Tittarnas ilska – triangeldramat på scenen.
✔︎ Artisternas diss av allsången: ”Akustiskt gruppsex”.
✔︎ Carolas attack mot publiken – tvingades be om ursäkt.
Annons

Många älskar Allsång på Skansen och Lotta på Liseberg, men det finns även de som inte gillar det…

Kastade planta på publiken

Carola Häggkvist rev upp en stor planta och slängde den rakt ut i publiken under ett framträdande på Allsång på Skansen 2005.
Carola Häggkvist rev upp en stor planta och slängde den rakt ut i publiken under ett framträdande på Allsång på Skansen 2005.
Annons

– Jag kände mig bara vild och glad, ursäktade Carola sig med efteråt.

Några dagar senare tog Carola kontakt med kvinnan och bad om ursäkt.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Anmäldes till Granskningsnämnden

Sprit, sex och svordomar. Det är tre saker som tv-publiken reagerar mest negativt på. 2007 sjöng Markoolio sin hit ”Ingen sommar utan reagge”. Där sjunger han ”dricka hemkört och cola i en uppblåsbar pool” samt ”nubbe och sill” och ”lite lullig var dag”. Detta blev för mycket för IOGT-NTO som anmälde inslaget till Granskningsnämnden då man ansåg att texten var olämplig i ett familjeprogram.

Annons

Ilska efter skämt om homosexuella

Andreas Nilsson allsång på skansen

Pride har varit ett givet tema i ”Allsång på Skansen” det senaste decenniet. 2008 var komikern Andreas Nilsson gäst den kvällen och drog ett skämt om homosexuella:

– Det där med sex vete fan. Om jag vore homo skulle jag hellre vara lesbisk, sa han på scen.

I samma program var Alexander Bard med. Han var inte road av “skämtet”.

– Det kan bli klumpigt. Jag tyckte inte själv att det var så roligt, sa Alexander efter programmet.

Annons

Vägrade sjunga ”akustiskt gruppsex”

Bengt Sändh

Att vara gäst i Allsången på Skansen innebär bland annat att man ska vara med och leda någon allsång. Några artister vägrar. 2009 var Miss Li med, men ville inte sjunga allsång.

– Jag var bara tvungen att tacka nej till det. Där går gränsen för hur folklig jag vill vara, sa hon efteråt.

2012 var det trubaduren Bengt Sändhs tur att dissa upplägget:

– Allsång har jag aldrig tyckt om. Jag brukar kalla det för akustiskt gruppsex, sa han i direktsändning.

Annons

Hånades av Ulf Lundell

Att Ulf Lundell inte gillar folklig underhållningsform som allsång vet vi. Men ändå sitter han och tittar på programmen för att sedan skriva upprörda dagboksanteckningar. Ibland går han till verbala angrepp, som vid en konsert i Göteborg 2013:

– Sean Banan i folkdräkt, Måns som grenslade en väldigt gammal kanon och sedan Trio me Bumpa som spelade ”Vi ska leva för varandra”. Oj, oj, helt makalöst, sa han från scen.

Påhopp på scenen

Petra Marklund Loa Falkman

Loa Falkman väckte tittarnas ilska då han var med på Skansen 2014. Då var Petra Marklund programledare och hon och Loa hade skämtat under genrepet och Loa ville ge igen någon känga han fick då. Därför sa Loa helt plötsligt till Petra i direktsändning: ”Du kanske är lite dum i huvudet”. Petra såg chockad ut och Loa förklarade sig efteråt:

Annons

– Vi kom överens innan om att köra hårt, sa han då.

Anmäldes för hets mot folkgrupp

Henrik dorsin grotesco

Humorgruppen Grotesco, med bland andra Henrik Dorsin och Per Andersson var gäster i programmet 2011. Då framförde de sitt satirnummer ”Det är bögarnas fel”. Satiren gick dock inte fram till alla tittare. En man anmälde programmet till Granskningsnämnden för hets mot folkgrupp. Anmälaren hade en homosexuell vän som blivit mycket upprörd av numret.

Kritik efter låt om sex

Maggio allsång på skansen

Låtar som antyder sex är inte populärt bland vissa grupper av tittarna. 2011 var ett svårt år för känsliga tittare. Det året sjöngs ”Det är bögarnas fel” och tidigare hade Eric Amarillo framfört sin sommarplåga ”Om sanningen ska fram” där frasen ”Vill du ligga med mig” upprepas flitigt. I samma program var Veronica Maggio med och sjöng låten ”Jag kommer”. Här läste tittarna in sina egna tolkningar och hörde av sig med ilskna kommentarer både till SVT och kvällspressen.

Annons

Uppmanade gäst att ”ta av sig kjolen”

Robert Gustafsson är en flitig gäst på Skansen. Att framträda med humor har som vi kunnat konstatera inneburit vissa risker. Vid ett tillfälle var Gustafsson en dement och invalidiserad äldre man i sitt hummer. Resultatet blev anmälan mot kränkning av sjuka åldringar och deras anhöriga. 2008 uppträdde han som figuren Greger och gjorde skandal genom att uppmana Lill Lindfors att ta av sig kjolen.

Slog sönder fiol på scen i raseriutbrott

Lotta Engberg Alexander Rybak

Lotta Engberg gästades 2010 av Alexander Rybak som skulle sjunga ”Summer Nights” i duett med Lotta. Men under repetitionerna gick något snett. Rybak blev galen över något och slog sönder sin fiol mot soffan på scen och rusade därefter iväg för att inte återkomma. För norska Tønsbergs Blad berättade han dagen därpå:

Annons

– Allt jag behövde var en ledig kväll. Jag kände lättnad när de ställde in spelningen. Som tur var det en billig fiol.

Nakenchock i livesändning

Allsång Lotta

Naturligtvis har även allsångsprogrammen haft sin beskärda del av nakenchocker. Den senaste inträffade 2017 hos Lotta Engberg. I en reklampaus sprang Lotta in i artistlogen och sände live på programmets Facebooksida. Där syntes både LaGaylia Frazier upp i bara behå, och en halvnaken Robin Stjernberg.

– Oj, här var det lite naket, sa Lotta och skrattade.

Annons

Plötsligt syntes även artisten LaGaylia Frazier i bild, i bara bh. Båda visade upp sig frivilligt, bör tilläggas, och slogs om uppmärksamheten i direktsändningen.

När samtalet höll på att spåra ur under stort fnitter försökte Lotta Engberg att ta kontroll över situationen.

– Jag kan då avslöja att Robin Stjernberg har lite mer hår på bröstet än vad LaGaylia Frazier har, sa hon.

SVT i krismöte

Lasse Berghagen allsången

Åtskilliga gånger under årens lopp har Allsångs-redaktionen tvingats till krismöten av olika slag. Det kan vara allt ifrån artister som hoppar av till väderhot. Till den senare kategorin hör premiärkvällen 2003. Den dagen ösregnade det och regnet bara tilltog framåt kvällen. Regnet riskerade att göra tekniken strömförande vilket kunde vara livsfarligt. Personalen och teknikerna jobbade för högtryck och Lasse Berghagen och artisterna förvarnades om att man kanske tvingades ställa in. Men kort före programstart hade man lyckats plasta in utrustningen eller flytta den under tak och parasoller och programmet körde igång.

Annons

Flirtande på scenen

Anders Lundin och Kerstin Ryhed

Mellan åren 2003 – 2010 var Anders Lundin allsångsledare på Solliden. Redan tio år innan dess hade han träffat Kerstin Ryhed, duktig körtjej som sjungit både med Håkan Hellström och The Real Group. Nu blev hon en av de tre som varje vecka körade i Allsång på Skansen. Det blev naturligtvis en extra spänning att programledaren och körtjejen var gifta. Det blev vilt flirtande emellanåt och en gång sjöng de en duett i programmet.

Triangeldrama i sändning

Carola och Petra Marklund

Det hela kunde ha blivit mycket pinsamt. På scen stod Petra Marklund som gjorde sin andra sommar på Skansen. Hon hade året innan gjort slut med sin pojkvän Jimmy Källqvist. Han blev senare ihop med Carola Häggkvist och nu stod de alla tre på scen. Carola som gästartist, Petra som programledare och Jimmy som basist i Carolas kompgrupp. I SVT:s webbsändning efteråt introducerade Carola låten ”Sjung Halleluja” med:

– Passar väldigt bra den här sången.

Del av texten löd: ”Han har hittat någon annan, någon annan än du! Någon som förstår vad han vill ha – det är jag!”.

Foto: TT/SVT

Annons