Sanna Lundell bryter tystnaden om sorgen efter mammans bortgång

Sanna Lundell

År 2017 gick Sanna Lundells mamma bort.
Nu berättar hon om den svåra sorgen efter dödsfallet i familjen.
”Min mamma var både frisk och sjuk”, skriver hon på sin blogg.

Det var under våren 2017 som Sanna Lundells mamma Barbro gick bort. I ett inlägg skrev Sanna då om saknaden och smärtan.

”Varje morgon när jag vaknar så tänker jag instinktivt att jag måste ringa mamma för att berätta om det hemska som har hänt, men så får jag fatt i insikten att det inte går. Att jag inte har en mamma att ringa till längre”, skrev Sanna Lundell på sin blogg.

LÄS MER: Newkid visar upp flickvännen Sonia – efter orden i Så mycket bättre

Påverkade äktenskapet med Mikael Persbrandt

I podcasten Ihop med Josefin har Sanna även berättat att sorgeprocessen var så pass tuff att äktenskapet med kärleken Mikael Persbrandt påverkades. Hon förklarade då att det gick så långt att hon hade tankar på att ansöka om skilsmässa.

– Det har varit skittungt år och även relationsmässigt och jag förstår att folk skiljer sig när det händer jobbiga grejer. Mina flyktmekanismer har också lärt mig det att shit vad sugen man blir på att bara dricka sprit och röka och helt plötsligt att jag vill skilja mig, sa hon vid tillfället.

Sanna Lundell om mammans depression

På sin blogg skriver Sanna Lundell nu hur smärtsamt det fortfarande är och att hon fortfarande kämpar med sorgen.

Hon väljer även att för första gången dela med sig av dödsorsaken, vilket Sanna tidigare inte har velat prata eller skriva om. Anledningen är att hon har känt en skyldighet att inte låta mammans minne överskuggas av dödsorsaken.

”Hon dog i suicid precis när våren började vakna efter en årslång depression som inte ville släppa taget om henne. Jag har nästan inte pratat eller skrivit om det alls. Dels för att smärtan fortfarande är för påtaglig och färsk trots att det gått fyra år. Men också för att jag har känt någon slags skyldighet att inte låta hennes minne bli dolt av hennes dödsorsak, av hennes sjukdom.”

Vidare gör Sanna det tydligt att hon vill att en ska minnas hennes mamma som stark och kärleksfull.

”Jag vill att man ska minnas min mamma som stark, frisk, hinderslös, nyfiken, kärleksfull, livgivande, stöttande, varm, eterisk, sensuell, humoristisk och alldeles alldeles underbar.”

Mamman led av ångest och depression och nu vill Sanna förtydliga att hon var både frisk och sjuk.

”Givetvis minns jag hennes depressioner, hennes ångest och hennes mörker som kom och gick under hela hennes liv. Också. Men vi människor tenderar att resonera så dikotomt. Man är antingen psykiskt sjuk eller frisk o normal. Man kan liksom inte få vara både och”, skriver Sanna Lundell och fortsätter:

”Min mamma var både frisk och sjuk. Stark och svag. Lycklig och bedövande hopplös. Mest frisk faktiskt.”

LÄS OCKSÅ: Så gick det sen för deltagarna i Farmen 2021

LÄS OCKSÅ: Tittarnas ord till Jenny Strömstedt efter försvinnandet

FOTO: Cornelia Nordström / EXP / TT // Johan Jeppsson/TT

SENASTE NYTT!