Samir om rädslan för mystiska ögonsjukdomen – kan bli blind

Samir Badran har tidigare berättat om hur han lider av ovanliga ögonsjukdomen ”Visual snow”. I kvällens avsnitt av ”Renées brygga” berättar han mer om hur detta påverkar honom och förklarar att han riskerar att bli blind.

I kvällens avsnitt av ”Renées brygga” gästar politikern Gudrun Schyman, 69, artisten och medieprofilen Samir Badran, 27, och spelmannen och programledaren Kalle Moraeus, 54, Renée Nyberg, 51. Säsongens andra avsnitt bjuder enligt tradition på djupa samtal där samtalsämnena varvas mellan högt och lågt.

Ett av de ämnen som återkommer i programmet är Samir Badrans ögon. Det var under förra året som Samir berättade om att han fått ögonsjukdomen ”Visual snow” som innebär att man ser dåligt och nästan ingenting i mörker.

– Det brusar framför ögonen, färger blandar sig, det blixtrar i synfältet. Jag har fått overklighetskänslor, det känns som att jag ständigt är i en dröm. När jag vaknar på morgonen är det som att jag drömmer. Det känns inte som att man lever, berättade Samir för Hänt förra våren, innan han hunnit få diagnosen.

LÄS OCKSÅ: TV4-profilen ryter ifrån efter kritiken: ”Vidriga kommentarer”

I somras uttalade han sig igen via ett inlägg på Instagram, där han han förklarade vad han går igenom.

”Tänk dig att du en dag helt plötsligt får synstörningar som aldrig slutar? Extremt tv-brus i ditt synfält som aldrig slutar. Du ser ingenting normalt längre och bilderna i ditt synfält hänger inte med. Efterbilder av saker som du aldrig haft innan. Ljuskänslighet som smärtar och gör att du måste ha solglasögon 24/7, skrev Samir då på Instagram.

Då berättade han också om hur det ännu inte finns någon behandling för sjukdomen, och att det finns en risk för att han kan bli blind.

Samir Badran tar en seglingstur med Gudrun Schyman i ”Renées brygga”.

I ”Renées brygga”.

Samir berätttar om sin ögonsjukdom ”Visual snow” i programmet.

Gudrun Schyman lyssnar.

Gudrun Schyman och Kalle Moraeus.

Samir Badran med flickvännen Sigrid Bernson under Let's dance 2017.

Och i ”Reneés brygga” berättar han igen om hur han kämpar med sin synnedsättning. Programmet inleds med att Samir Badran och Gudrun Schyman ska segla till Renée Nyberg. Redan där stöter de på problem då Samir berättar att han knappt ser någonting. När Gudrun undrar om han har koll på hur långt det är kvar blir svaret:

– Alltså jag ser inte överhuvudtaget i det här ljuset. Det heter ”Visual snow” och gör att man är jätteljuskänslig och har ett slags brus över ögonen. Många tror att det beror på att man har suttit mycket vid datorn och jag spelar mycket – ett spel som heter ”World of worldcraft”. Så nej, jag ser inte så bra.

När programledaren Renée Nyberg senare i programmet frågar Samir vad som är viktigast för honom och vad han prioriterar mest i livet just nu, blir svaret enkelt.

– Jag skulle nog säga min hälsa, den ögonsjukdom jag har. Jag vet inte om det går så långt att jag kommer bli blind, jag har ingen aning. Jag vet nu hur viktigt det är med hälsan, säger han.

LÄS OCKSÅ: Samir Badran om plötsliga överfallet: ”Varit riktigt rädd”

Foto: TV4, IBL

SENASTE NYTT!