LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Så gick det sen för Shebang – duon försvann helt efter succén

02 apr, 2021 
Ola Brising
Popgruppen Shebang
Shebang slog igenom med sin poppunk efter att ha fått med låten Romeo som ledmotiv till filmen Eva & Adam – fyra födelsedagar och ett fiasko.
Bandet fanns även efter ett medlemsbyte fram till 2007 och hann ge ut tre album innan de splittrades 2008. Men vad hände sen?
Annons
Svenska kändisar då och nu - så såg de ut som barnBrand logo
Svenska kändisar då och nu - så såg de ut som barn

Ursprungligen bestod Shebang av medlemmarna Marina Ljung, 38, och Yohanna Tholin, 38. De var 15 respektive 16 år gamla när de bildade bandet, och första singeln Skater Girl släpptes redan år 2000. Därefter fick de stora hits med både låten Romeo som var med i filmen Eva & Adam – fyra födelsedagar och ett fiasko och en cover på The Ramones Sheena is a Punkrocker. 2001 släpptes debutalbumet The Whole Shebang och 2003 kom uppföljaren So Come On med hitsen Crash och Kim Wilde-covern av låten Kids of America.

Yohanna Tholin var med på gruppens två första album, men hoppade av 2005 för att fortsätta sina studier. Elisabeth "Betty" Dittrich, 36, klev då in i hennes ställe efter att ha svarat på en annons.

– Jag såg en annons om att de sökte en ny medlem, och skickade in en demo med en låt jag skrivit själv. Sedan gick det snabbt, jag fick komma in och provsjunga och även om det var nervöst så kändes det jättebra, berättade Betty i Ystads Allehanda samma år.

Annons

Shebang bestod därefter av Betty Dittrich och Marina Ljung tills att de valde att splittras för gott och gå skilda vägar sommaren 2008. Men vad hände egentligen sen? Faktum är att det har varit väldigt tyst om samtliga tidigare bandmedlemmar sedan splittringen.

Marina Ljung om Tourettes syndrom

Om Marina hördes inte ett ljud i media efter splittringen fram till att hon 2013 satte upp en egen föreställning vid namn Flickan i spegeln – en föreställning om att dela med sig av Tourettes syndrom som hon spelade två gånger på Teater Tre i Stockholm.

Inför premiären gjorde Marina en intervju med Stockholms Fria där hon berättade att hon hade kommit på att hon fick Tourettes syndrom först i vuxen ålder efter att ha sett en dokumentär på tv. Innan dess hade hon bara sett det som en kraft hon hade. Marina berättade om hur hon under tiden i Shebang först lärde sig att kontrollera sina tics och gömma dem för andra människor. Efter att ha förstått vad hon led av sökte hon dock hjälp.

Annons

– Jag tänkte inte att jag var sjuk och att man faktiskt kunde få hjälp. Jag trodde bara att det var fel på mig, och jag ville inte prata om det. När jag var 20 år blev de här ticsen värre och värre. Till slut fick jag en diagnos och började äta mediciner. Jag hade inte ens hört talas om Tourettes syndrom, förklarade hon.

Om tiden med Shebang sa hon samtidigt att den var både rolig och konstig, men att hon tyckte det var jobbigt att folk kände igen henne när hon till exempel var ute och gick på stan.

Så lever Marina Ljung

Vad gällde sjukdomen fick hon hjälp med olika mediciner, dels en form av neuroleptika och två andra mediciner för att motverka neuroleptikans biverkningar. När intervjun gjordes var hon 30 år gammal och hade börjat oroa sig för vad medicinerna kunde ha för påverkan på ett foster eftersom hon började bli sugen på att skaffa barn. Marina berättade:

– Jag blev av med mina tics, men kraften var en stor del av mig och jag blev deppig. Att jag inte kan vara utan medicinerna har jag accepterat, men vad händer om jag inte kan leva utan de här tillskotten under nio månader? Det har jag inte orkat tagit reda på.

Annons

Idag är Marina sambo med Fride Sandberg Nilsson, 35. De bor i södra Stockholm och Marinas dröm om att bli mamma gick till sist i uppfyllelse då hon 2018 fick sonen John.

Johanna ”Yohanna” Tholin

Exakt vad Johanna gjorde efter att hon hoppat av Shebang för att plugga är oklart. Desto klarare är att hon flyttade till Göteborg och där under en friidrottstävling 2009 träffade sin stora kärlek. Den irländske 800 meterslöparen Thomas ”Tom” Chamney, 36, som året innan varit med och tävlat i OS i Beijing, Kina.

Tillsammans har makarna idag döttrarna Esther, 6, och Ruth, 4, och Tom driver sedan 2014 den lokala restaurang- och snabbmatskedjan TomToms Burritos i Göteborg.

Elisabeth ”Betty” Dittrich

Efter att Shebang splittrades fortsatte Betty att satsa på en musikkarriär. 2011 flyttade hon till Berlin, Tyskland, där hon försökte sig på en solokarriär under namnet Betty Dittrich och sjöng på tyska. 2013 gav hon ut ett album, inspirerad av gammal 60-talspop. Med låten Lalala tävlade hon även i den tyska uttagningen till Eurovision Song Contest 2013.

Annons

– När det gäller pop är mitt motto "less is more". Det ska vara enkelt. Och för mig som svensk är Eurovisionsschlagern en jättegrej, sa Betty i en intervju med Dagens Nyheter inför den tyska uttagningen.

Någon vinst blev det dock inte, så den skånska sångerskan bytte artistnamn till Emma Elisabeth, började sjunga på engelska. 2016 gav hon ut cover-skivan Cover Stories och 2019 kom plattan Melancholic Milkshake med eget material. Hon bor fortfarande kvar i Berlin där hon även försörjer sig som producent åt andra artister.

FOTO: TT

Annons