Hänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möter
LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Marie-Louise Danielsson-Tham försvann efter succén i Rent hus – så lever hon idag

06 nov, 2022 
Marie-Louise i Rent hus
Marie-Louise Danielsson-Tham försvann från rampljuset efter TV4-succén Rent hus. När Hänt möter henne har över 10 år gått sedan programmet lades ner.
✔︎ Det arbetar Marie-Louise med idag
✔︎ Så ser relationen mellan Marie-Louise och Marléne Eriksson ut idag
✔︎ Därför lades Rent hus ner trots fantastiska tittarsiffrorna: ”Spekulerar”
✔︎ Okända livet med maken Wilhelm Tham
Annons
Rent hus-profilens bästa städtips – se klippet härBrand logo
Rent hus-profilens bästa städtips – se klippet här

Marie-Louise Danielsson Tham, 75, och Marléne Eriksson, 63, lärde oss hur smutsigt vi egentligen har det hemma. Duon ledde nämligen TV4-succén Rent hus som sågs av en miljonpublik.

Trots att programmet var väl uppskattat av svenska folket lades det plötsligt ner och städ-duon försvann från tv-rutan. Städexperten Marléne har på senare år synts då och då i Nyhetsmorgon där hon delar med sig av städtips men Marie-Louise har allt mer lyst med sin frånvaro. När Hänt når henne är hon nyligen hemkommen från sitt arbete.

– Jag är professor i livsmedelshygien, det var jag redan på Rent hus-tiden men då var jag tjänstledig. Men egentligen är utbildningen legitimerad veterinär och en av de fem specialiteter som man kan ägna sig åt efter veterinärexamen är just livsmedelshygien så det hoppade jag på, säger hon.

Annons

Det här är Marie-Louise danielsson-Tham

Ålder: 75

Bor: Grythyttan

Känd från: TV4:s städprogram Rent hus

Familj: Maken Wilhelm Tham och katterna Psalmis och Milliz

Idag är Marie-Louise lärare på Örebro universitet, på restaurang och hotellhögskolan, ett arbete som Carl Jan Granqvist fick henne att ta.

– Min främsta uppgift är att lära studenterna på olika nivåer hur man undviker att matförgifta sina gäster. Det jag forskar på är att upptäcka nya matförgiftningar, förebygga matförgiftningar och rent generellt få folk att inse att man kan bli sjuk även av mat om den hanteras på fel sätt.

Så kom Rent hus till – första mötet med Marléne

Så hur halkade Marie-Louise då in i tv-världen? Jo, hon hade redan gjort flera kortare inslag i nyhetsmorgon när det handlade om just bakterier och livsmedel. Marie-Louise medverkade också i Carl Jans program Carl Jans änglar men efter några år så ringde plötsligt en castingtjej som sökte folk till TV4:s nya program Rent hus. Efter flertal auditions blev det just Marie-Louise som blev Marlénes parhäst, men vägen dit var lång.

Annons

– När jag kom dit så sa Marléne att du är den 26:e i ordningen som jag provfilmar mot.

Det visade sig trots den tuffa konkurrensen bli just Marie-Louise som fick jobbet. Men vad tittarna kanske inte visste var just att Marléne och Marie-Louise var helt okända för varandra innan programmet.

– Vi hade bott hela 25 år samtidigt i Uppsala men jag hade aldrig träffat henne. Jag hade aldrig hört talas om henne eller hennes städfirma. Vi var i olika branscher, jag var i forskningsbranschen och hon drev sin städfirma.

Inte nog med Rent hus fick duon även programmet Sveriges städmästare 2014.

Sveriges städmästare
Foto: TT

Sprickan i relationen – återförenad med Marléne efter 10 år isär

Efter att den sista Rent hus-säsongen sänts tappade duon all kontakt. Men alldeles nyligen återförenades städproffset och bakterieforskaren under en ny inspelning.

Annons

– Jag träffade Marléne för bara en och en halv vecka sedan när vi var med i tv-programmet 1 mot Sverige. Vi var med där och då hade vi inte sett varandra på tio år. Då konstaterade vi att det är konstigt att de inte tar upp Rent hus eller någon liknande variant igen. För fortfarande när jag är ute och går, i Stockholm eller Uppsala, de större städerna, så kommer det fram folk och säger att åh vad bra Rent hus var, ska ni inte ta upp det igen, eller så har de en fråga att ställa.

Så ni vet inte varför programmet avslutades?

– Nej vi vet inte, vi kan bara spekulera men vi vet att ibland var det lite svårt att hitta case som ville ställa upp. För svenskarna är lite försiktiga med att släppa in kameror och främmande människor i sitt hem.

Nu när ni fick träffas efter så här lång tid, hur kändes det, var allt som vanligt?

– Ja absolut, det kändes som vanligt. Vi hade massor att prata om.

Marie-Louise och Marléne
Foto: TT

Marie-Louise privatliv med maken Wilhelm

Någon annan som Marie-Louise alltid har mycket att prata om med är maken Wilhelm Tham. Paret gifte sig redan 1979 och det är just tack vare makarnas gemensamma intressen som Marie-Louise tror att de ha kilat stadigt så pass länge.

Annons

– Vi har liknande intressen, vi är båda väldigt intresserade av forskning och att utbilda studenter i våra respektive ämnen. Wilhelm är också veterinär så vi har samma bakgrund, säger hon och fortsätter:

– Så ja vi har samma intressen men när Wilhelm och jag träffades var han i och för sig hundmänniska. Men jag omvände honom raskt till att bli kattmänniska.

Katterna har kommit att bli en stor del att makarnas liv och idag består familjen av katterna Psalmis och Miliz.

– Vi har tyvärr inte fått några barn men vi har satsat på katter istället.

Så ser det ut hemma hos städproffset – maken sköter städningen

Även om det har gått över 10 år sedan Rent hus lades ner så hade Marie-Louise gärna tagit upp formatet igen.

Annons

Hade du velat göra tv igen om frågan kom?

– Ja, absolut, jag tycker det är jätteroligt att stå framför kameran.

Du som är proffs på bakterier och vi fick se er städa i programmet, hur skulle du säga att ditt eget hem ser ut städmässigt?

– Det är inget mönsterhem. Jag är ingen som går och jagar dammråttor i hörnen eller så. När katterna protesterar att nu är det för dammigt under sängen då städar vi. Men det är oftast Wilhelm som sköter veckostädningen. Men vad som syns i mitt hem är att det är väldigt få saker framme på diskbänk och bänkar. Generellt i köket. Och det beror då mycket på att jag jobbar med farliga bakterier på labb och det gör också min man så vi vet att alla ytor lätt ska gå att rengöra.

FOTO: TT

Annons