LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Så lever Kniven mot strupen-Alexander idag efter programmet

28 aug, 2021 
Alexander Nilson från Kniven mot strupen
Minns du programmet Kniven mot strupen som gick på TV3 i flera säsonger?
Programledaren och kocken som skulle hjälpa förfallna restauranger var Alexander Nilson. Men vad gör han idag?
Hänt reder ut!
Annons
5 svenska kändisar som har dömts till fängelseBrand logo
5 svenska kändisar som har dömts till fängelse

Alexander Nilson var programledare och kock i den svenska realityserien Kniven mot strupen som gick på TV3. I flera år och säsonger sändes programmet innan det tvärt slutade från ingenstans.

Programmet blev snabbt känt och det var restaurangers överlevnad som stod i fokus. Men hur lever kocken och frontfiguren Alexander Nilson idag?

Vad gick programmet Kniven mot strupen ut på?

Programmet gjorde stor succé i Sverige. Programidén härstammar från USA och England med namnen Kitchen Nightmares och Elake kocken. Och i Kitchen Nightmares är det ingen annan än stjärnkrögaren Gordon Ramsay som tar sig an misslyckade restauranger på ett minst sagt hårt sätt. Serien hade premiär 2007 och senaste säsongen sändes år 2014.

Och Kniven mot strupen är då den svenska versionen av programmet, och det är här krögaren Alexander Nilson kommer in. Han, likt Gordon, fick i varje avsnitt fem dagar på sig att hjälpa en restaurang som var nära på att gå i konkurs att istället komma på fötter igen.

Annons

Alexander var kock och programledare till i hela sex säsonger innan kocken Claes "Svartzonker" Claesson istället tog över 2016. Det blev även den sista säsongen som sänder i Sverige.

Det gör Alexander Nilson idag – efter succén i Kniven mot strupen

Alexander Nilson gjorde minst sagt succé i programmet och blev känd för sin bestämdhet. Men det kanske inte många vet är att han tampats med alkoholmissbruk i många år, detta samtidigt som inspelningarna av programmet ägde rum.

I en intervju med Expressens Hälsoliv från 2018 berättade han om missbruket och att var så illa att han tillslut hamnade på sjukhus för att han behövde en ny lever.

– I många, många år byggde jag upp en alkoholtolerans och jag kunde dricka kopiösa mängder. Jag drack alltid mest på alla fester, men var ändå den som stod upp och hjälpte andra berusade hem. Jag tålde mycket, men det gjorde inte längre min lever, berättade han följt av:

Annons

– I slutet drack jag två liter Jägermeister om dagen. Jag behövde minst två drinkar på morgonen för att bli av med de kraftiga skakningarna. Och efter några öl på kunde jag tänka klart och genomleva dagen.

År 2017 flyttade Alexander upp till lilla orten Gäddede och enligt intervjun med Expressen har han inte druckit på flera år. Han har en son vid namn Victor och är fortfarande bosatt i Jämtland, i byn Gäddede som endast ligger fem kilometer från norska gränsen.

I Gäddede är han fortsatt krögare och kock och driver restaurangen Fjällripan i Stora Blåsjön.

Hänt har sökt Alexander Nilson.

FOTO: Cornelia Nordström / EXP / TT / TV3

Annons