familjen annorlunda

Familjen annorlunda-profilen Susanne Zeeck om dotterns kamp – nu berättar hon

Susanne Zeeck i Familjen annorlunda

Sedan Susanne och Gunnar Zeeck medverkade i Familjen annorlunda 2017 har det hänt mycket.
Nu berättar hon om tiden då dottern Juno kämpade mot sin cancer och om tillökningen i familjen.
Mirka Norrström om att leva singellivet som 13-barnsmamma
0:45

Efter reklamen: Mirka Norrström om att leva singellivet som 13-barnsmamma

(0:45)

Slå på ljud

I Familjen annorlunda har tittarna fått följa flera familjer som trots att programmet slutat gå fortfarande är väl igenkända. Susanne Zeeck och pappa Gunnar Zeeck har elva barn varav nio bor hemma.

Under säsongen 2017 som familjen Zeeck var med fick tittaren bland annat se hur dottern Juno kämpade mot sin cancer som hon fick när hon endast var 2,5 år gammal. Hon behandlades tills hon var fem år och i april 2023 blir hon friskförklarad.

I en intervju med Hänt berättar Susanne att Juno ska vara helt återställd men att hon fortfarande har sviter från cellgifterna som värk i benen och nedsatt immunförsvar. Hon poängterar också att man ännu inte vet exakt hur hårt cellgifterna tog på henne.

– Hon ska vara helt återställd. Sen vet man ju inte vad som kan komma eftersom cellgifterna var under en så lång tid. Så man vet inte vad det kan ha förstört i kroppen, berättar Susanne för Hänt.

Susanne Zeeck om syskonens stöd under cancerbehandlingen

Tiden som Juno behandlades för sin leukemi tog hårt på familjen. Vid tidpunkten hade de sju barn som ofta var med och stöttade sin syster på sjukhuset.

– Första halvåret så var hon jättedålig, så vi bodde ju hela familjen på Ronald Mcdonald i Uppsala mycket för att kunna vara nära henne. För vi märkte så stor skillnad på henne att när hon hade familjen nära så hade hon lite hopp. Så fort syskonen försvann så la hon sig ner och ville ingenting längre, säger Susanne.

Hon beskriver också känslan av att vara livrädd men samtidigt behöva hålla uppe något slags lugn för de resterande barnens skull.

– Man va livrädd själv men försökte hålla sig lugn för att inte barnen skulle bli vettskrämda. Man ville försöka hålla dem lunga samtidigt som man ville förklara för dem hur allvarligt det var, vi ville inte att det skulle bli en chock för dem om det inte gick vägen.

Arbetar ideelt för familjer med svårt sjuka barn: ”Givande”

För en månad sedan visade provresultaten för första gången sedan avslutad behandling inga avvikelser alls – vilket självklart är en enorm lättnad för hela familjen.

Efter den tuffa sjukdomskampen så har Susanne och hennes man Gunnar börjat jobba ideellt för familjer med svårt sjuka barn.

– Jag jobbar med att hjälpa familjer med svårt sjuka barn. Vi kör ut matkassar till familjen när ett barn blivit sjuk och egentligen allt man kan tänkas behöva hjälp med när ett barn blivit allvarligt sjukt, säger Susanne och fortsätter:

– Det känns givande, när man gått igenom det själv så vet man ju vad som behövs. Man ville vända det från att det bara skulle vara något negativt, man vill inte se tillbaka på det som bara något negativt även om det egentligen är det. Men då kan man dra någon nytta av det.

Paret har elva barn – men blir det fler?

Sedan familjen medverkade i Familjen annorlunda har de fått två barn till och är nu totalt elva barn. Men på frågan om det kan tänkas bli några fler skrattar hon och säger bestämt nej.

– Nej nu är det definitivt stopp, nu har vi gjort vårat!

I nuläget är det nio av dem som bor hemma – men de två äldsta är påväg att flytta ut och är i full fart med att leta efter egna lägenheter i Västerås och Uppsala för att studera där.

– Det kommer kännas jättekonstigt, det är lite blandade känslor. Ena dagen känns det ganska skönt, andra dagen får man lite lätt panik när man inser att de ska flytta ut. Det är en lite obehaglig känsla att tänka att de kommer flytta ut nu en efter en, säger Susanne.

FOTO: TV4/Youtube

FRÅN FÖRSTASIDAN