Kristian Gidlunds liv – familjen, Sugarplum Fairy och kampen mot cancern

Gustaf & Viktor Norén Så mycket bättre

Kristian Gidlund fick sitt cancerbesked år 2011 och senare avled han i sviterna av den hemska sjukdomen.
Innan dess var en av medlemmarna i bandet Sugarplum fairy, som bland annat gjort dunder-hiten Sweet Jackie.
Men vem var Kristian Gidlund när han levde? Hänt reder ut!

Kristian Gidlund var en hyllad musiker, journalist och författare. År 2011 fick hans liv en brutal vändning när han fick sitt cancerbesked och två år senare tog cancern hans liv. Kristian blev 30 år gammal.

Kristian var väldigt nära vän med sångaren och bandkollegan Viktor Norén, 36, som även är högaktuell i den nya säsongen av Så mycket bättre tillsammans med brodern Gustaf Norén. Tillsammans med Viktors storebror Carl Norén bildade de bandet Sugarplum Fairy.

Sugarplum Fairy fick stora framgångar med bland annat låtarna Sweet Jackie, She och Trackshit. De turnerade runt i princip hela världen men 2011 nåddes bandmedlemmarna av ett otroligt tufft besked. Kristian hade fått cancer.

Så bildades bandet Sugarplum Fairy

År 1998 befann sig Carl Norén och Viktor Norén på deras landställe och då startade de popduon The yogas. När de kom hem utvecklades idén och ihop med vännen Kristian Gidlund bildades Sugarplum Fairy.

Kristian spelade trummor och Carl och Viktor stod för sången. Senare tillkom även Jonas Karlsson och David Herbert på bas och gitarr.

Bröderna Norén, från Borlänge, är idag några välkända artister för svenska folket. Brodern Gustaf Norén kan man känna igen från bandet Mando Diao.

Tiden innan Kristian dog blev en fin men hektisk tid för Kristian. Han medverkade i såväl Sommar i P1 och andra intervjuer och hans berättelse om livssituationen fick stor uppmärksamhet i media.

Han begravdes den 17 september 2013 i Stora Tuna kyrka i Borlänge.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Kristian Gidlunds kamp mot cancer – dog två år senare

Det var exakt tio år sedan som Kristian Gidlund diagnostiserades med cancer i magsäcken. Kristian som studerat journalistik fick då idén att skapa en blogg, som hette I kroppen min, som blev otroligt välbesökt. Faktum är att hela 8 miljoner besökare klickade sig in för att läsa om hans kamp mot cancers.

Kristian fick genomgå cellgiftsbehandling men han blev inte bättre. År 2013 gav han även ut boken I kroppen min – resan mot livets slut och alltings början som delvis var baserad på bloggens innehåll.

Hans gripande ord om döden fick hela svenska folket att bli berörda och i sitt sommarprat sa han bland annat:

”Paradiset kan vara en plats på jorden. Äventyret väntar, om ni bara vill. Jag ska göra mitt bästa för att min död ska bli just ett sådant.”

– Han var otroligt tapper. Det var nästan så att han var den som tröstade oss i den här svåra tiden, sa bästa vännen Viktor Norén om sin bästaväns bortgång.

VICTOR NORÉN, CARL NORÉN

Victor och Carl i djup sorg utanför kyrkan när Kristian begravdes.

ULF PALM / TT
Breaking
Einárs mamma Lena Nilssons första ord om sorgen över sonens död

Kristian Gidlunds familj i sorg

Kristians familj bestod av mamma, pappa, bror, syster och hunden Pysen. Ett år efter Kristians död berättade mamma Eva Gidlund om sorgen:

– Det har varit ett år av sorg och saknad naturligtvis. För oss alla i familjen. Men Kristian var så rädd att det som hände honom skulle förstöra våra liv, han hade mycket funderingar och var orolig för att vi skulle fara illa, det tyngde honom jättemycket så vi lovade att det inte skulle få göra det. Vi lovade att så gott vi kunde fortsätta som innan och det försöker vi leva upp till, sa Eva då till Hemmets Journal.

Thomas Stenströms hyllning i Så mycket bättre

Bröderna Norén är nu med i Så mycket bättre, och första avsnittet till ära valde Thomas Stenström att göra en tolkning av stora hiten Sweet Jackie.

Innan det var dags för Thomas att gå upp på scen visades det även gamla klipp på bandet Sugarplum Fairy, och att se Kristian fick bröderna att bryta ihop totalt.

Men känslostormen tog inte slut där. Under Thomas framträdande fortsatte tårarna att rinna hos bröderna och det blev inte mindre känslosamt när tredje brorsan Carl också kom upp på scen. När det sedan var över försökte Viktor sammanfatta sin upplevelse i ord.

– Det var hela mitt liv komprimerat. Tänk dig alla känslor du känt i hela ditt liv och så komprimerar du det till en liten liten prick och sen bara Big bang. Det var Big bang, säger han i programmet.

LÄS OCKSÅ: Artistens flörtiga ord till Keyyo – inför alla

LÄS OCKSÅ: Så blir Sanna Nielsens nya mammaliv

FOTO: Leo Sellén / TT, SÖREN ANDERSSON / TT

SENASTE NYTT!