Runar Sögaard bryter tystnaden – svarar på Carolas uttalande för första gången

Runar Sögaard bryter tystnaden – svarar på Carolas uttalande för första gången

Carola Häggkvist och Runar Sögaard står för ett av Sveriges mest omskrivna uppbrott.
För några veckor sedan uttalade sig Carola om sin ex-make på Instagram, men Runar avstod då ifrån att kommentera det hela.
Nu berättar han varför i en exklusiv intervju med Hänt.
Kändisarna som bröt förlovningen precis innan bröllopet
Slå på ljud

Carola Häggkvist, 54, och Runar Sögaard, 53, träffades under sent 80-tal på en kristen konferens i Tyskland och de blev snabbt upp över öronen förälskade i varandra.

Under tio års tid var de äkta makar innan de år 2000 beslutade sig för att gå skilda vägar. Det var ett turbulent uppbrott som skapade stora rubriker i medierna, men ingen av dem uttalade sig då om anledningen bakom skilsmässan.

Vid fåtal tillfällen har ämnet kommit upp men det är inte förrän nu som Runar väljer att tala ut ordentligt i sin nya självbiografi Gud gav oss tio bud – jag har brutit mot nio av dem.

I sin självbiografi skriver Runar att Carola var otrogen och att han därför begärde skilsmässa. Hans ex-fru fick möjligheten att läsa de kapitel som berörde henne innan publicering – men ska ha tackat nej.

– Hon fick möjligheten att läsa de två kapitel där hennes namn är med men hon har varken svarat förlaget eller mig så hon håller säkert det för sig själv kan jag tänka mig, säger Runar Sögaard i en intervju med Hänt.

Carolas presskontakt har bekräftat att det stämmer att Carola har valt att inte läsa boken.

”Carola väljer att inte ta del av hans texter av djupt personliga skäl då tiden med honom gjort och fortfarande gör tillräckligt med stor skada i hennes liv”, skriver Carolas presskontakt i ett mail till Hänt.

Carolas uttalande efter boksläppet

Men för några veckor sedan valde Carola att kommentera boken.

”I drygt 10 års tid försökte jag komma ur hans grepp, från augusti 1987 till den 17 januari 2000 då jag gjorde slut i vår gemensamma trädgård i Strömma. Det nästkommande decenniet med ett gemensamt barn och ett uppbrott var de värsta och mest smärtsamma åren jag någonsin varit med om i mitt liv. Som mamma, kvinna och som människa. Att jag står upp i dag är för mig ett under”

”Slippa honom. Hitta friheten & glädjen igen. Det är här TIDEN kommer in. Och jag drar en lättnadens suck. Tack tid. Vad mer finns det från hans sida att komma med efter det här? Bara gammal skåpmat...”, skrev hon då.

Därför valde Runar att inte kommentera Carolas ord

Efter Carolas publicering valde Runar att inte kommentera det hela – nu berättar han varför för Hänt.

– Jag beslutade mig direkt för att jag inte ville bemöta det. Vi var gifta i flera år och vi har en fantastisk son och då spelar det ingen roll om han enligt svensk lag är myndig, han är fortfarande vår son med känslor. Därför ville jag inte under några omständigheter gå ut i offentligheten och bemöta det hon skrev.

Vad säger han om er konflikt?

– Vad han tycker får han säga själv, han är en vuxen kille. Men det är klart att hennes påhopp är väldigt obegripligt. Hon har ändrat versionen tre gånger på sex veckor. I den sista säger hon att hon lämnade mig, hon har helt enkelt svårt att att ta att jag lämnade henne. I hennes sista version står det att hon lämnade mig för att skydda sin son, säger han och fortsätter:

– Men det finns ju en dom i tingsrätten som bevisar det motsatta, då Amadeus ville ha sitt stadiga boende hos mig.

Hur ser relationen ut mellan dig, Amadeus och Carola idag? Påverkar konflikten eran son?

– Han bor fortfarande hos mig. Han har ju en lillasyster också och två småbröder så han vill ju umgås med alla dem. Han gör som han vill, han är fotbollsspelare på heltid och det är mycket resor där och sådant. Men han kommer och går, men han bor här.

– Jag har alltid varit väldigt noga med att inte tala illa om hans mamma till Amadeus och det har jag lyckats hålla. Nu är han vuxen och är väl insatt om sanningen. Vi har en helt fantastisk relation, säger Runar.

Fått motta hat efter ex-fruns inlägg

Runar berättar att han mått väldigt dåligt efter Carolas publicering på Instagram och att han fått motta hot som gjort att han blivit rädd för sin egen och sina barns säkerhet. Detta också efter artistens presskontakts mejlutskick till flera redaktioner, där hon varnar andra för att ”ingå något som helst affärsmässigt eller förbundsmässigt” med Runar.

Efter pressutskicket blev det stora rubriker, som Runar menar på skapat drev gentemot honom.

– Det har varit ett fullständigt helvete. Jag blev oerhört chockad av hennes utspel och jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att mitt barns mamma skulle göra det hon gjorde. Hon drog igång något som slog knock out på allt jag varit med om innan. Det har varit så illa att jag varit rädd för min och min familjs säkerhet. Jag har fått massa hot.

Läs också: Tittarnas kritik mot SVT efter upptäckten i julkalendern Mirakel

Läs också: Peg Parneviks tvivel i relationen med Filip Lamprecht – efter bråken

FRÅN FÖRSTASIDAN