LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Robert Gustafsson tog överdos – berättar om missbruket

25 jan, 2017 
AvLinda-Marie Nilsson
Robert Gustafsson tog en överdos på rohypnol och fick panik. I "Renées brygga" berättar komikern nu om sitt okända tablettmissbruk.
Annons

Robert Gustafsson, 52, har flera gånger i sitt liv drabbats av panikångest. Under en period när komikern arbetade väldigt intensivt med en scenshow tvingades han att använda sömntabletter för att kunna sova om nätterna och efterhand fick komikern allt starkare mediciner utskrivna. I ”Renées brygga” på TV4 berättar Robert Gustafsson nu om sitt okända missbruk.

– Jag kunde inte somna för att det var så mycket. Jag tänkte, ”jag måste sova, jag måste sova”, vilket gör att man inte somnar alls. Jag fick starkare och starkare mediciner och till sist fick jag ren rohypnol och knaprade det i två års tid, säger Robert Gustafsson i programmet.

Komikerns tablettmissbruk fortsatte fram tills det att han tog en överdos som kunde ha slutat riktigt illa. Robert Gustafsson skulle upp tidigt en morgon och kvällen innan tog han sina två tabletter rohypnol för att kunna somna. Men när han la sig i sängen hade han glömt att han redan tagit två tabletter – och tog två till. Sedan två till. Och sedan två till.

Annons

– Det slutade med att jag tog åtta eller tio tabletter. Jag blev fullständigt hyperaktiv, jag började skriva konstiga saker som ”åsnan är gul och du också sen” och ren bullshit. Det var en överdos, säger Robert Gustafsson i programmet och fortsätter:

– När jag insåg att det var en överdos så fick jag panik. Jag tänkte ”så det är så här det är att ta en överdos”. Man bara faller och faller och kan inte skrika efter hjälp. Man bara faller ihop.

Robert Gustafsson i "Renées brygga". Foto: TV4
Robert Gustafsson i “Renées brygga”. Foto: TV4

”101-åringen som smet från notan och försvann”-skådespelaren berättar att överdosen trots allt blev en vändning för honom. Efter skräckupplevelsen slutade Robert Gustafsson helt med rohypnol och förstår i dag att han var beroende av medlet.

– Jag använde rädslan från överdosen för att orka sluta, för att komma ur mitt beroende. För jag var tablettmissbrukare. Jag var beroende, säger komikern i programmet.

Annons

”Renées brygga” sänds 21.00 på TV4 i kväll, onsdag. Förutom Robert Gustafsson medverkar också Claes Malmberg, 55, och Rachel ”Yoga girl” Bråthen, 27, i programmet.

Hit kan du vända dig om du eller någon i din närhet har ett beroende: Om du har problem med alkohol eller narkotika kan du få bra hjälp. Även du som är närstående kan få hjälp. Hur du själv påverkas av att vara närstående till någon som dricker eller använder narkotika är olika från person till person. Därför är det också olika vilken hjälp du behöver. Du som har alkoholproblem eller narkotikaproblem kan få samtalsterapi. Ibland behövs också medicin. Ofta följer man något behandlingsprogram. Då är det också vanligt att närstående får vara med i behandlingen. Målet är att livet tillsammans ska funka. Förutom den beroendevård som finns inom sjukvården eller socialtjänsten kan även kyrkan och vissa frivilligorganisationer erbjuda stöd och hjälp. Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

FOTO: TV4

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

 

Annons