Robert Gustafsson om sin karaktär Allan "En förebild för alla"

Robert Gustafsson spelar Allan i "Hundraettåringen som smet från notan och försvann". För Hänt berättar skådespelaren om sina varma känslor för karaktären.

På galapremiären av ”Hundraettåringen som smet från notan och försvann” tog Hänt såklart tillfället i akt att prata med huvudrollsinnehavaren Robert Gustafsson, 52. Den första filmen i ordningen gick hem hos hela svenska folket och genast såg alla fram emot att fylla hundra år. Vi frågade honom hur känslorna gick inför den stora premiären.

– Det är pirrigt, spännande och roligt. Framförallt att vi ska få se det här nu på en stor duk med bra ljud och allt, säger han och fortsätter.

– Att få se den såhär med en massa människor och få höra allas reaktioner, det är alltid lika roligt.

Robert Gustafsson Jonas Jonasson och Iwar Wiklander Galapremiären av Hundraettåringen som smet från notan och försvann på Biograf Filmstaden Sergel, Stockholm 16-12-19. Foto © Eero Hannukainen EEROBILD AB IBL

Robert Gustafsson med författaren till boken, Jonas Jonasson och den andra huvudrollsinnehavaren Iwar Wikander.

Han berättar att uppföljaren är bättre än ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” rent dramaturgiskt.

– Den är roligare och mer actionfylld än den första filmen, den första är mer bombastisk och fin.

Det här är andra gången som Robert går in i rollen som hundraåriga Allan Karlsson och har under åren byggt upp en relation till karaktären.

– Jag har väldigt varma känslor för Allan. Han är en väldigt fåordig person som lik förbaskat tar för sig av livet. Hans nyfikenhet och hans rastlöshet som hela tiden driver honom framåt. Det gör att han får uppleva väldigt mycket. Sen är han mästare på att inte döma människor oavsett vad de representerar eller vart de kommer ifrån. Utan han bara tar in och sen går han vidare och tar för sig mer av nästa människa.

THE 100-YEAR-OLD MAN WHO CLIMBED OUT THE WINDOW AND DISAPPEARED, (aka HUNDRAARINGEN SOM KLEV UT GENOM FONSTRET OCH FORSVANN), Robert Gustafsson, 2013. © Music Box Films / courtesy Everett Collection (c) Everett Collection / IBL

Karaktären Allan Karlsson ur filmen “hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Känner du att du inspireras av honom?

–Ja, jag tycker att han borde vara en förebild för alla. Man ska inte vara rädd för att bli gammal, man ska se livet ann och ålderdomen ann.

Ser du fram emot att bli hundraett år?

–Om jag får vara lika frisk som Allan är så svar ja.

SE OCKSÅ: Skådespelerskan om huvudkaraktärens spott “jag tycker det är jättejobbigt”

LÄS OCKSÅ: Robert Gustafsson “jag förstår inte vitsen med att vara ledig”

SENASTE NYTT!