Rikard Wolff berättar om tuffa uppväxten – i ny dokumentär: "Mamma var frustrerad"

Artisten och skådespelaren Rikard Wolff gick bort i november 2017. I en ny dokumentär om stjärnans liv berättar han hur uppväxten präglat hans liv och relationer. "Redan från fem, sex års ålder var jag inkallad till olika barnpsykologer", säger artisten i "Rikard".

I dokumentären, som regisserats av Julia Stanislawska och visas på SVT, berättar  Rikard Wolff, 59, bland annat om sin uppväxt. Han växte upp i Farsta och Karlstad och säger i dokumentären “Rikard” att han ansågs vara ett oroligt barn.

– Det betydde väl att jag reagerade starkare än andra ungar på olika yttre oroligheter. Det kunde vara vad som helst, som koldioxid eller radioaktivitet eller sjukdomar, säger han.

Kriget var en annan sak som den unge Rikard Wolff, uppväxt under Kalla kriget, var ständigt rädd för. Han var också skräckslagen inför tanken på att hans föräldrar skulle överge honom och lämna honom ensam kvar.

– Redan från fem, sex års ålder var jag inkallad till olika barnpsykologer som försökte läsa min panikångest.

Annons:
Här är årets mest omtalade hårborste – så ger den dig platt hår på bara någon minut!

Rikard Wolff beskriver sin pappa som en lekfull och konstnärlig, men också ganska stel och inte särskilt fysisk, person. Hans mamma var den som fick sköta hela hushållet och barnen, något som Rikard Wolff hade en känsla av att hon egentligen inte ville. När hon väl hade börjat jobba igen fick hon snart sluta för att ta hand om sin son.

– Jag tvingade dem till underkastelse tack vare detta. Jag lekte på medan mamma satt nere i köket och var frustrerad över att hon inte fick gå någonstans.

Rädslan för att bli övergiven är något som följde Rikard Wolff genom livet och i senare relationer. Svartsjuka och till och med slagsmål blev återkommande inslag i de relationer han hade i vuxen ålder, berättar han i dokumentären.

– På något vis var det en obruten linje från de våldsamma utbrotten jag hade som barn, som på något sätt riktade sig mot min mamma och skräcken inför att hon skulle lämna mig eller att något skulle tvinga ut mig utan livboj. Så svartsjukan har varit en följeslagare genom mina förhållanden, säger han i “Rikard”.

I dokumentären berättar Rikard Wolff också om kärleken till musiken och framför allt de franska artisterna och förebilderna Edith Piaf och Barbara. Hans största fan, fransyskan Nicole som sett Rikard Wolff framträda minst 200 gånger, har också en roll i filmen.

Dessutom handlar en del av dokumentären om den lungsjukdom som Rikard Wolff led av under många år och som till sist blev hans död, i november 2017.

“Rikard” sänds klockan 20.00 fredagen den 30 mars i SVT2 och på SVT Play.

Rikard Wolff prisades på QX-galan. 

Helena Bergström och Rikard Wolff på Guldbaggegalan 2011.

Ur "Änglagård".

Rikard Wolff gick bort 2017.

Rikard Wolff och Helena Bergström deltog i "Stjärnorna på slottet". 

Rikard Wolff.

Rikard Wolff, Colin Nutley, Helena Bergström.

Rikard Wolff på Peace & Love Festival. 

LÄS OCKSÅ: Därför håller familjen Rikard Wolffs begravning hemlig

LÄS OCKSÅ: Fansens oro efter bilden – nya beskedet om Rikard Wolff

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Foto: IBL