ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

Rickard Olssons äktenskapsbråk – efter hustruns diagnos: ”Problem”

10 maj, 2022 
Ola Brising
Rickard Olsson-Essé och hustrun Giselle
Möttes på Tinder, flyttade ihop och gifte sig snabbt. Men Giselles PMDS i kombination med Rickard Olssons ovana att skjuta på saker skapade svårlösta relationsproblem.
Annons
Fem anledningar till att vi saknar Rickard Olsson i tv-rutanBrand logo
Fem anledningar till att vi saknar Rickard Olsson i tv-rutan

Programledaren Rickard Olsson Essé, 54, träffade sin fru Giselle Essé Olsson, 44, via dejtingappen Tinder hösten 2019. De flyttade ihop i Rickards villa i Nacka utanför Stockholm ett halvår senare och gifte sig sommaren 2020. Men när de väl flyttat ihop blev relationen mycket turbulent och de stormiga bråken avlöste varandra. För att lösa det hela började de gå i parterapi redan innan bröllopet. Förra sommaren startade de dessutom podden Relationscykeln.

Orsaken till namnet är att Giselle lider av PMDS. Enkelt förklarat är det en form av mycket kraftig PMS. Detta gör att hon blir lättirriterad och mår psykiskt dåligt två veckor varje månad. I första avsnittet av podden, som sändes strax före midsommar 2021, förklarade Giselle:

Annons

– Varje människa som väljer att leva med en kvinna kommer att leva i en cykel, för att som kvinna lever man efter sin cykel. Det är oundvikligt, så det är.

Rickard flikade in:

– Jag har aldrig varit med om en sån turbulent cykel som vi har i våran relation. Det är inte lätt, för varken dig eller mig.

Giselles kritik mot maken: ”Extremt jobbigt”

Genom de 16 avsnitt de spelade in innan podden lades på is i oktober, fick lyssnarna ingående och utan filter följa problemen makarna har. Det näst sista avsnittet hade titeln ”Rickards resa”. Där kom det fram att det inte bara är Giselles humörsvängningar som skapar problem i relationen. Även Rickards slapphet och ovilja till att hjälpa till med saker som att lägga in tvätt eller städa skapar slitningar.

I början av avsnittet konstaterar makarna att Giselle precis börjat må bra igen efter två veckors svår PMDS. Hon beskriver det som att gå från svartvitt till färgfilm, varpå Rickard flikar in:

Annons

– Man pratar alltid om det här som en kvinnosak och det är det så klart, men det drabbar ju andra, ligger kvar hos andra, och så även hos mig efter dom här veckorna. Men det är så det ser ut. Du har dina cykler vilka drabbar mig och gör att jag åker in i de där cyklerna.

Något senare kontrar Giselle:

– När du gjorde din recap här för någon minut sedan så blir det att det låter som att det bara är jag, att ingenting av ditt beteende påverkar vår relation negativt. Allting handlar bara om PMDS och det blir lite snett. För på samma gång finns det saker hos dig jag tycker är extremt jobbigt oavsett PMDS eller inte. Men det kanske vi också kan ta upp och prata om, för det handlar ju om en relation faktiskt.

Rickard Olsson i Anders knackar på
Rickard Olsson-Essé och Giselle i Anders knackar på 2020. Även då ifrågasattes Rickard för att inte ta tag i saker, men då av programledaren Anders knackar på.

Giselle tar som exempel då hon tvättat innan hon ska iväg på en resa, viker ihop all tvätt, lägger den i två högar och hänger upp det som ska torkas, varpå hon ber Rickard att ta hand om det medan hon är borta. Han lovar att vika in det och lägga det i garderoberna tills hon är tillbaka. Då hon kommer hem flera dagar senare har han fortfarande inte gjort det. Giselle fortsätter:

Annons

– När man går in i en relation kan man tycka att shit vad skönt, nu har jag fått någon att dela saker med, men jag har fått ännu mer att göra.

Rickard försvarar sig i situationen som är just då:

– Men grabbarna har ju varit hemma hela veckan och då är det svårt att hålla efter… Jag plockar ju alltid när jag är ensam med dom, men jag städar ju inte.

Grabbarna han pratar om är fruns söner, hans bonusbarn. Giselle köper inte Rickards bortförklaringar. Hon menar att hon själv sköter det mesta av markservicen hemma och frågar:

– Men varför kan du inte bara…? Jag skyller ju inte ifrån mig på min PMS. Det är minimalt som görs och det är väl det som är problemet?

– Det är där PMDS:en kommer in. Utan PMS eller PMDS kanske det blir mer att, javisst, kan inte du göra det där? Men med PMDS blir ju relationen så oförsonlig. Den blir aggressiv och oförsonlig, svarar Rickard.

Enligt Giselle är problemet att Rickard bara låter saker vara, inte slutför praktiska enkla göromål. Rickard hävdar att han måste ha en deadline för att få saker gjorda. Och så fortsätter diskussionen, en diskussion säkert många par kan känna igen sig i.

Annons

Rickard Olsson-Essé om relationen med hustrun Giselle idag

Tråkigt nog fick Rickard och Giselle inte tillräckligt mycket lyssnare eller sponsorer för att det skulle vara värt att fortsätta deras utlämnande och samtidigt kärleksfulla podd. När Hänt pratar med Rickard förklarar han:

– Det är svårt både att få lyssnare och finansiärer, men om någon går in med pengar så är vi på igen. De som lyssnade på den tyckte den var jättebra.

Rickard Olsson-Essé
Rickard och hustrun Giselle 2021.

Han anser att arbetet med att göra podden hjälpte dem vidare i relationen:

– Det hjälpte oss att lösa saker, bli lite bättre på det vi själva var dåliga på, var och en på sin kant, men det var också ganska omtumlande att gå i någon slags offentlig parterapi.

Vad gäller att leva med en fru som har PMDS sammanfattar han det:

Annons

– Man känner sig ofta orättvist behandlad och står som ett frågetecken när logiken flyger ut ur rummet.

För att få relationen att fungera bättre har Rickard tagit hjälp av modern teknik. Bland annat har han en app där han kan följa var Giselle är i sin cykel:

– Man kan tanka ner appar för att förstå var i månaden man är så att säga. Det visste inte jag innan, men i vissa fall är det en väldigt bra hjälp för att veta var någonstans hon är i cykeln, när det är dags för en att backa undan litegrann. För även som kille hamnar man i någon sorts ofrivillig menscykel eftersom man måste anpassa sig efter sin partner så mycket hela tiden.

Han menar att svår PMS och PMDS är problem som extremt många par lever med dagligen:

– Det är ett gigantiskt problem, både för män och kvinnor, som det pratas väldigt lite om.

Genom att göra podden, ta hjälp av en parterapeut, och att han och frun på var sitt håll försökt göra vad de kan för att få den andre att må bättre i relationen, så har de kommit en bra bit på vägen. Ett problem är dock att det inte bara går att lösa problemen genom att tala om vad som är fel när Giselle väl har sina humörsvängningar.

– Det har lugnat sig betänkligt, men det gäller att gå någon sorts gyllene medelväg, för man kan ju inte prata om det när man står mitt i det. Kanske i efterhand i så fall. Men dom här konflikterna är något att ta på allvar, för skäll, bråk och tjafs, det lagras ju också i kroppen, sammanfattar Rickard det hela.

FOTO: TV4

Annons