TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Psy slog igenom med Gangnam style – så ser artisten ut idag

19 dec, 2020 
Psy
Gangnam style blev en enorm världshit när den kom 2012.
Så här ser artisten Psy ut i dag – åtta år efter succén.
Annons
8 svenska kändisbarn som är kopior av sina föräldrarBrand logo
8 svenska kändisbarn som är kopior av sina föräldrar

Få personer som hade internetuppkoppling 2012 kunde undgå megahiten Gangnam style. Den gjordes av Park Jae-sang, som är mer känd under sitt artistnamn Psy. Musikvideon laddades upp på Youtube den 15 juli 2012 och blev snabbt den mest sedda videon på plattformen.

Och förstaplatsen behöll videon länge. Först efter fem år petades den ner, men visningarna har fortsatt ramla in och har i dag närmare 3,9 miljarder views!

Men artisten bakom då?

Jo, Psy var väldigt berömd i sitt hemland Sydkorea redan innan Gangnam style. I en intervju med New York Times från genombrottsåret berättar han om sin tid innan hiten.

– Jag har bara gjort det här i 12 år, och bara i Korea, inte alls utomlands. Jag väntade mig inte alls det här. Så vad kan jag säga? Allt går alldeles för fort, säger han till tidningen.

Svåra pressen från publiken

Förutom den catchy låten så är en stor anledning till framgången för Gangnam style artistens danser. I intervjun med New York Times berättar han hur det gick till när han kom på den. Och att pressen från hans publik gjorde att det var svårt att hitta på något storslaget.

Annons

– Jag studerade hårt för att komma på något nytt. Det tog typ en månad innan jag hittade hästdansen. Vi var bara i studion, jag och mina koreografer. Vi tillbringade runt 30 nätter där för att tänka ut vad som skulle bli mitt nästa dance move. För i Korea finns det enorma förväntningar på mitt dansande, så det var mycket press.

Oväntade detaljen i karriären

En kanske oväntad detalj om den humoristiska begåvningen är att han studerat på både universitetet i Boston och på Berklee College of music. Men någon examen blev det inte.

– Nej, inte alls. Jag var en förstaårselev i fyra år. Lektionerna började alldeles för tidigt för mig, säger han till New York Times.

Vad gör artisten helst på fritiden då, när han inte jobbar med musiken?

– Då dricker jag. Det är min största hobby, säger Psy.

Det verkar alltså vara fart och fläkt runt Psy. Nu har det gått åtta år sedan den stora hitten, och artisten har hunnit fylla 42 år. Han jobbar med sitt nystartade skivbolag P-nation. Han har också släppt två album till sedan Psy 6 (Six rules) part 1, där Gangnam style låg. Det senaste kom 2017 och heter Psy 8th 4x2=8.

Hur ser artisten ut idag då? Jo, nyligen lade han upp en bild på sig själv på Instagram, och då såg det ut så här:

FOTO: JUNG YEON-JE

Annons