SVT:s hemliga process bakom äktenskapen i Gift vid första ögonkastet

Gift vid första ögonkastet

Foto: SVT

Deltagarna träffas för första gången framme vid altaret.
Men hur går egentligen den juridiska processen till i Gift vid första ögonkastet?
Nu avslöjar SVT det som tittarna inte får se.

Den sjunde säsongen av Gift vid första ögonkastet är nu igång. I programmet som sänds på SVT träffas deltagarna för första gången framme vid altaret och gifter sig direkt. Därefter får de lära känna varandra för att sedan avgöra om de vill fortsätta vara gifta med varandra eller skilja sig.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Så går den juridiska processen till inför bröllopet

Spänningen är lika stor varje säsong, vilka ska finna kärleken och förbi gifta samt vilka ska välja att gå i sär? Inför den stora dagen är det mycket juridiskt som ska falla på plats, så hur går det egentligen till med exempelvis hindersprövning, när partnerna inte ska känna till varandras namn. Nu berättar Lotta Hellman, producent för Gift vid första ögonkastet om hur processen som tittarna inte får se går till.

”Innan paren träffas skickar vi i produktionen in papper till Skatteverket för Hindersprövning. Eftersom deltagarna måste skriva på samma papper som skickas in, täcker vi för informationen (namn adress personnummer) innan den andra parten skriver på samma papper. Svaren skickas tillbaka till oss, inte till deltagarna (vilket ju skulle avslöja information om vem den tilltänka är)”, skriver Lotta och fortsätter:

”Deltagarna skriver också på ett Äktenskapsförord som är framtaget av en jurist så deltagarna ska känna sig säkra. Dessa skickas in till Skatteverket. Deltagarna skriver även på ett Arvsavtal. Avsägelse av arv. Vid vigseln skriver vår vigselförrättare på Vigselbevisen som produktionen sedan skickar in.”

LÄS MER: Kalle Norwald om svåra tiden – historiska händelsen med maken

Så förbereder SVT för skilsmässor i programmet

Det finns självklart också en arbetad plan för hur produktionen hanterar skilsmässor, detta för att deltagarna ska känna sig trygga ifall personen framme vid altaret inte är just den de söker.

”Gällande eventuella skilsmässor så hjälper vi självklart paren med detta om det skulle bli aktuellt. Paren måste dock själva ansöka om gemensam skilsmässa. I detta program ombes makarna att avstå från betänketiden vid en eventuell framtida skilsmässa. Av Skatteverkets register kommer efter skilsmässan att framgå personen är ”skild” (i personbevis m.m.). Efter inspelningen är klar får självklart alla deltagare tillgång till alla papper och avtal (om de inte fått det tidigare) och kan själva ändra tex Äktenskapsförordet om de önskar skriva eget.”

LÄS OCKSÅ: Charlotte Perrelli om Lotta Engbergs förvandling i Bingolotto

LÄS OCKSÅ: Meghan Markle och prins Harry avslöjar könet på bebisen

Senaste nytt