LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Prins Daniels tuffa strid med hälsan – nu talar han ut: ”Transplanterad”

31 dec, 2023 
För 14 år sedan var prins Daniel tvungen att genomgå en njurtransplantation.
I den årliga dokumentären Kungahuset delar prinsen med sig av sin kamp med hälsan.
– I och med att jag har egen erfarenhet av att ha varit njursjuk och att jag är transplanterad så känner jag ett visst ansvar, säger han i dokumentären.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här syns prinsessan Estelle med kändisdottern – underbara scener med prins DanielBrand logo
Här syns prinsessan Estelle med kändisdottern – underbara scener med prins Daniel

Prins Daniel, 50, har lidit under hela sin uppväxt av nedsatt njurfunktion. Då han har en medfödd njursjukdom som påverkar hans organ.

För 14 år sedan kort efter att han friat till kronprinsessan Victoria bedömde läkarna att hans njurar var i så pass dåligt skick att han var tvungen att göra en njutransplantation.

Prins Daniels pappa, Olle Westling, godkändes som donator och prinsen kunde då genomgå den viktiga operationen.

Prins Daniel om njurtransplantationen: ”Väldigt dålig”

Prins Daniel har tidigare berättat om ingreppet och hur han mår idag. Det var i SVT:s ”Prins Daniel 50 år” med Carina Bergfeldt då han fick frågan om hur illa däran han var.

– I och med att jag fick min pappas njure så kunde ju vi planera för det. Men det är ju svårt att planera det perfekt, så jag hade väl några veckor då jag gick i dialys i fem, sex veckor och då är man ju väldigt dålig. Då behöver man ju det för att liksom kunna fungera.

Annons

Kungligheten sa att tack vare dialysen var han aldrig nära döden. Transplantationen har inte givit prins Daniel några men, men han får äta medicin för att allt ska vara bra.

– I och med att det finns dialys, men finns det inte dialys dör man ju. Men jag hade ju turen att få min pappas organ och det är ju nu 14 år sedan, så det är jag otroligt tacksam över och har aldrig haft några bakslag sedan dess.

Prins Daniels tuffa hälsokamp – nu talar han ut: ”Transplanterad”

Prinsens ingrepp kommer återigen på tal i dokumentären Kungahuset som sänds årligen. Där tittarna får en inblick i ett späckat och intensivt år för kungafamiljen. Under en dag är TV4:s Anders Pihlblad med prins Daniel då han samlat alla forskare och läkare på slottet i samband med World Kidney Day.

Annons

– I och med att jag har egen erfarenhet av att ha varit njursjuk och att jag är transplanterad. Så känner jag ett visst ansvar av att vara en del av det här att sprida kunskap och försöka uppmuntra människor att anmäla sig till donationsregistret, säger prinsen.

Kungligheten berättar vikten av att anmäla sig till donationsregistret.

– Min enkla filosofi är att om du är beredd att ta emot ett organ eller om du är beredd att ta emot ett organ till ditt barn. Vid en händelse om ditt barn eller du blir sjuk och behöver en lever eller ett hjärta eller njurar. Då borde det vara ett enkelt val att anmäla sig till donationsregistret.

FOTO: TV4

Annons