LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Hovet bryter tystnaden om prins Daniels födelsedag

11 sep, 2023 
Frida Eklöf
Prins Daniel
Prins Daniel fyller 50 år den 15 september, samma dag som kung Carl Gustaf firar 50 år på tronen.
Inför prins Daniels födelsedag, vädjar nu hovet till svenska folket.
Annons
Kungens starka reaktion: ”Det var fantastiskt”Brand logo
Kungens starka reaktion: ”Det var fantastiskt”

Det är ett stort år för den svenska kungafamiljen och den kommande helgen är om möjligt ännu större.

Den 15 september 1973 fick kung Carl Gustaf det ärofyllda uppdraget att tillträda tronen och bli monark. Nu har det gått 50 år sedan kungen kröntes, något som självfallet har uppmärksammats med firande och länsbesök av kungen och drottningen i 21 olika län runt om i landet.

Hovet bryter tystnaden om prins Daniels födelsedag – vädjan till folket

Men det är inte bara kung Carl Gustaf som har anledning att fira den 15 september. Det är nämligen som så, samma dag som kungen kröntes – föddes prins Daniel.

Firandet av kungens 50 år på tronen kommer att firas med en högtidlig kortege genom Stockholm och på kvällen äger en jubileumskonsert rum.

Med anledning av kungens stora jubileum, faller alltså prins Daniels födelsedagsfirande mellan stolarna. Men hovet har inte glömt bort att prinsen fyller 50 år, trots att det inte blir något större firande för honom, nu vädjar de nämligen till svenska folket på Instagram.

Annons

”Kl. 06.54 den 15 september 1973 föddes Olof Daniel Westling på Regionsjukhuset i Örebro. Prinsens födelsedag sammanfaller således med dagen då kronprins Carl Gustaf blev Sveriges konung. De som önskar gratulera Prinsen med en gåva på 50-årsdagen ombeds att tänka på prinsessan Estelles Kulturstiftelse eller Generation Pep, vilka är organisation som prins Daniel har ett djupt engagemang i.”, skriver de på Instagram till en bild på prinsen.

Prins Daniel talar ut om svåra sjukdomen: ”Tar mediciner varje dag”

Inför prins Daniels födelsedag har han ställt upp på en intervju med Carina Bergfeldt, 43, Prins Daniel 50 år, där de speglar hans liv fram till nu.

De går igenom flera stora händelser i prinsens liv. Bland annat den operation han genomgick våren 2009. Prins Daniel genomgick nämligen en njurtransplantation då han har haft nedsatt njurfunktion sedan födseln.

Annons

I SVT:s intervju med prins Daniel får han frågan om hur illa det egentligen var före och efter operationen:

– Hur ska jag uttrycka det? I och med att jag fick min pappas njure så kunde ju vi planera för det. Men det är ju svårt att planera det perfekt, så jag hade väl några veckor då jag gick i dialys i fem, sex veckor och då är man ju väldigt dålig. Då behöver man ju det för att liksom kunna fungera.

Prins Daniel anser dock inte att han var nära döden, tack vare dialysen.

– Nej… I och med att det finns dialys, men finns det inte dialys dör man ju. Men jag hade ju turen att få min pappas organ och det är ju nu 14 år sedan, så det är jag otroligt tacksam över och har aldrig haft några bakslag sedan dess, säger Daniel och fortsätter:

– Jag märker inte det. Det är mer att man tar medicin varje dag för att njuren ska trivas.

FOTO: MISC/BACKGRID US/TT

Annons