Premiär för HBO:s Chernobyl – här är allt du vill veta om serien

Premiär för HBO:s Chernobyl – här är allt du vill veta om serien
Idag, tisdagen den 7 maj, har miniserien Chernobyl premiär på HBO Nordic som den svenske Johan Renck regisserat. Dramaserien är både en enastående katastrofskildring och en brännande varning för vår egen tid. Här är allt du behöver veta om serien.
Annons

Idag har den nya dramaserien Chernobyl premiär på HBO Nordic. Serien är skapad av manusförfattaren Craig Mazin, 48, och har regisserats av den svenske Johan Renck, 52. Craig Mazin har tidigare skrivit manuset för Baksmällan-serien, men slog igenom med manuset för filmen Rocketman. Johan Renck har tidigare regisserat avsnitt av storserier som Breaking bad, The walking dead, Vikings och Bloodline, samt hela The last panthers och Ettor och nollor.

En brännande varning för vår egen tid

Serien Chernobyl består av fem avsnitt där tittarna får följa en av världens värsta katastrofer orsakad av människan, nämligen kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986. Olyckan inträffade när en reaktor i kärnkraftverket förstördes genom en explosion, och ett moln med radioaktiva partiklar spred sig över stola delar av Europa.

Annons

Det tog lång tid innan man insåg hur allvarlig situationen faktiskt var. Skalan på mätarna som fanns räckte inte till för att visa nivån på strålningen, vilket gjorde att situationen missbedömdes. De som deltog i arbetet med att kyla ner reaktorn, släcka elden och stoppa de radioaktiva utsläppen, avled senare i strålsjuka.

Annons

Katastrofen orsakade livet på många modiga kvinnor och män som offrades för att rädda Europa från total förödelse. Serien ska förklara hur och varför kärnkraftsolyckan inträffade och berätta historierna om hjältarna som kämpade och föll.

Stellan Skarsgård i huvudrollen

Serien är en samproduktion mellan amerikanska HBO och brittiska Sky och i rollerna ser vi bland annat svenske Stellan Skarsgård, 67, Emily Watson, 52, och Jared Harris, 57. Stellan Skarsgård spelar politikern Boris Shcherbina, som leder regeringens utredning timmarna efter olyckan. Emily spelar kärnfysikern Ulana Khomyuk, som vill försöka lösa mysteriet kring vad som hände så att historien inte upprepar sig och Jared spelar Valery Legasov – den sovjetiske vetenskapsman som valdes ut av Kreml för att undersöka olyckan.

Miniserien Chernobyl har svensk premiär idag, den 7 maj, på HBO Nordic.

FOTO: Youtube

Annons

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar nästa artikel…