LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

PG Gyllenhammars barn avslöjar sanningen – får inte bo kvar för familjen

22 apr, 2024 
Maria Broberg
PG Gyllenhammar är en stor svensk legend inom näringslivet.
Nu berättar hans dotter Cecilia Gyllenhammar om debutromanen som splittrade hela familjen och om konflikterna som uppstod med syskonen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tommy Körberg talar ut om hälsan: ”Jag har varit jagad av streptokocker”Brand logo
Tommy Körberg talar ut om hälsan: ”Jag har varit jagad av streptokocker”

Näringslivslegenden Pehr Gustaf ’’PG’’ Gyllenhammar, 88, jobbade som verkställande direktör i AB Volvo mellan 1971 och 1983. Därefter arbetade han som styrelseordförande i bolaget fram till 1993.

2013 skrevs det mycket om Volvobossen i tidningarna när han gifte sig med den 38 år yngre kanadensiskan Lee Welton Croll, 50.

PG har totalt fem barn, varav fyra från sitt tidigare förhållande med Christina Engellau och det femte fick PG med Lee när han var 81 år gammal.

I en ny intervju med Icakuriren berättar PGs äldsta dotter, Cecilia Gyllenhammar, 62, om hennes debutroman som totalt splittrade familjen Gyllenhammar.

Gyllenhammars debutroman förstörde relationen med syskonen

Under 2004 släppte Cecilia Gyllenhammar sin debutbok En spricka i kristallen, som skildrar hennes stundvis olyckliga uppväxt i en känd finansfamilj.

Trots att boken kategoriseras som en roman har den självbiografiska drag och den mottogs inte väl av familjen.

Annons

I år har det gått 20 år sedan En spricka i kristallen debuterade Cecilia berättar att hennes relation med syskonen aldrig blivit densamma sedan dess.

– Efter ’’En spricka’’ köptes jag ut från föräldrahemmet Råö. I någon vecka låg jag och kved över allt som jag hade blivit av med. Sedan kände jag: ”Nej, jag kan inte ligga här och gräma mig över kandelabrar, prylar och pengar”, säger Cecilia till Icakurriren.

På frågan om Cecilia skulle vilja ha kontakt med sin pappa, PG, förklarar hon vidare:

– Det är inte så lätt, det går inte riktigt att säga så. Efter ”En spricka” blev det så mycket känslor. Familjen kunde inte riktigt ta emot det som stod i boken. Förutom pappa då – till slut. Vi är väldigt, väldigt nära nu. Det har vi visserligen alltid varit, men det blir mer tydligt med åren.

Cecilia om konflikterna med syskonen: ’’Hemskt’’

Cecilia och Pehr är inte de enda i familjen som är kända eller framgångsrika. Systern Charlotte Gyllenhammar är en välkänd konstnär i Sverige, och den andra systern Sophie driver smyckesföretaget Sophie by Sophie.

Annons

Brodern Oscar är grundare till bolaget Symplify och är, enligt Cecilia i Icakuriren, en fantastisk skribent och har en underbar humor.

Idag har Cecilia i princip ingen kontakt med sina syskon och mycket pekar på att det var debutromanen som splittrade familjen. Hon berättar att det varit tufft att vara i konflikt med sin familj men att hon ändå ser ett slags ljus i det.

– På ett sätt är det hemskt. Men det finns också en känsla av befrielse. I en syskonskara är det ganska hierarkiskt, och det är halt på toppen. Det är ganska strängt och mycket konkurrens om uppmärksamhet. Det kan vara skönt att stå utanför allt det där.

FOTO: TT

Annons