Petter Stordalen starka ord om Gunhilds tuffa kamp

Han är stolt över att få bära hennes väska. Den norske mångmiljardären slutar aldrig imponeras av kvinnan han älskar.

2014 drabbades Gunhild Stordalen, 38, av den autoimmuna bindvävssjukdomen systemisk skleros. Hon skrev in sig på ett sjukhus i Holland för experimentell behandling. I tre månader bodde hon med maken och mångmiljardären Petter Stordalen, 54, på sjukhuset.

Gunhild skrevs ut 2015 och påbörjade sin rehabilitering, men drabbades av nya komplikationer. Trots det fortsätter hon jobba hårt som styrelseordförande för organisationen EAT.

– När man blir allvarligt sjuk är det viktigt att ha något större än ens egen tragedi. EAT har varit min största smärtlindring, sa hon i Dagbladet i fjol.

Gunhild Stordalen slåss fortfarande lika hårt för miljön trots att hon lider av en dödlig sjukdom.

Genom EAT försöker Gunhild hitta gemensamma lösningar på våra mat-, hälso- och klimatproblem och maken är hennes största fan. Något som märks då Hänt träffar paret och får ett snack med Petter på invigningen av hans och Nordic Choice nya hotell At Six i Stockholm. Han berättar:

– Hon har varit med och tagit EAT till högnivåveckan på FN. Jag tror inte svenskar förstår hur stort det är. Själv fick jag följa med och bära hennes Louis Vuitton-väska.

På frågan hur det är med hennes hälsa svarar han:

– Gunhild kom direkt från London för att vara här idag. Hon kör ett stentufft program. Med tanke att hon har en mycket allvarlig diagnos och går på en cocktail av mediciner så säger jag bara att oavsett vad jag gjort och skapat når jag bara Gunhild till knäna på en bra dag.

Petter slutar aldrig imponeras av Gunhild som fått håret tillbaka efter senaste kemoterapin.

Miljardären fortsätter:

– Hon är helt unik och jag slutar aldrig imponeras av hennes tempo och enorma kraft.

Makarna visar gärna sin kärlek för hela världen.

I Expressen berättar Petter också hur Gunhilds sjukdom förändrat deras liv:

– Visst var det trist i början att våra gemensamma rutiner som att springa, åka tandemcykel, rollerblades och tandemkajak eller ta ett glas vin ihop togs bort. Men vad var alternativet? Det hade varit så oerhört mycket värre… Vi har ett fantastiskt liv tillsammans. Det är många som ställs inför utmaningar, precis som vi.

Han förklarar:

– Jag skulle göra allt i världen för att Gunhild inte skulle få sjukdomen. Samtidigt vill jag inte byta bort de senaste 2,5–3 åren. Jag har lärt mig massor. Krävande situationer har också många ljuspunkter. Det är viktigt att behålla humöret, tron och hoppet. Och det kommer från mig som är agnostiker. Jag vet att det finns en enorm kraft i tron och hoppet.

Därför är Petter helt inställd på att Gunhild ska överleva sjukdomen.

– Det finns inga alternativ. Jag vet, långt inom mig, att jag och Gunhild kommer att få ett långt liv, sa han nyligen i “Nyhetsmorgon”.

Petter vägrar tänka tanken att Gunhild snart kan dö. Han är inställd på ett långt liv med henne.

En orsak till att han är förvisad om det kan också vara hur han träffade sin fru:

– Hon var stenhård när vi träffades. Det tog två år att få en dejt. Premisserna hon satte upp för hur ett förhållande skulle vara i hennes värld, ja, hon var lika tuff som de tuffaste fackbossarna, minns Petter.

LÄS OCKSÅ: Petter Stordalens löfte till dödssjuka frun Gunhild

LÄS OCKSÅ: Gunhild efter dödsdomen: ”Kände hur sjukdomen spred sig i min kropp”

FOTO: Ibl

Senaste nytt