Gunhild Stordalen efter dödsdomen: "Jag kände hur sjukdomen spred sig i min kropp"

Gunhild Stordalen drabbades i höstas av den dödliga sjukdomen systemisk skleros. "Utan Petter vet jag inte vad jag skulle ha gjort."

I höstas berörde miljöaktivisten Gunhild Stordalen, 36, många människor när hon berättade att hon drabbats av den dödliga sjukdomen systemisk skleros, en kronisk bindvävssjukdom som angriper flera organ och lurar immunförsvaret så att det ger sig på kroppens egna vävnader i stället för själva sjukdomen.

– Jag vaknade om nätterna av smärtor, väckte Petter och grät. Det var som att jag kunde känna det. Att jag kände att sjukdomen spred sig i min kropp, berättade hon för Dagens Næringsliv då.

Gunhild har gått igenom en stamcellstransplantation. Foto: IBL

Gunhild har gått igenom en stamcellstransplantation. Foto: IBL

Gunhild, som är gift med hotellmagnaten Petter Stordalen, 52, har valt att vara öppen med sin sjukdom.

– Kanske kan jag göra det lite lättare för andra att bära tunga bördor om jag delar med mig av mina, säger hon i Aftenposten, där hon även förklarar vilket stöd maken är:

– Att känna varje dag att din partner står som en klippa vid din sida… Utan Petter vet jag inte vad jag skulle ha gjort.

Tack vare sin förmögenhet har Gunhild kunnat få bästa möjliga vård.

– Petter och jag är extremt privilegierade som inte behövde oroa oss för den egna ekonomin när sjukdomen drabbade oss. Det är en enorm extrabelastning för många.

Paret åkte i höstas till universitetssjukhuset i holländska Utrecht där Gunhild genomgick en experimentell behandling som kan ge grava biverkningar eller i värsta fall leda direkt till döden. De äkta makarna valde att ta risken och betalade 450 000 kronor för att ge Gunhild en chans att överleva. Cellgifterna gjorde att affärskvinnan tappade håret. Det var Petter som hjälpte henne att raka bort testarna.

Nu dröjer det två år innan Gunhild vet om behandlingen har fungerat men för tillfället ser det ljust ut.

– Jag har haft en ofattbar tur som har kunnat resa iväg och få behandling.

Andra läser också:

15 saker bara du som är lantis känner igen

15 paniksituationer som bara du som närmar dig 30 förstår

20 solbrännor som framkallar fantomsmärtor

Senaste nytt