Petra Mede övervägde självmord: Kändes omöjligt att leva

Petra Mede övervägde självmord: Kändes omöjligt att leva

Petra Mede har haft så starka smärtor i ryggen genom livet att hon övervägt självmord. Läkarna ville att hon skulle förtidspensioneras redan som 21-åring. Nu berättar hon om de mörka tankarna.

Petra Mede, 46, har kämpat mot ryggsmärtor hela sitt liv. Mitt under arbetet med Eurovision song contest i maj fick hon akut specialisthjälp för sina ryggproblem. Hon har varit sjukskriven flera gånger på grund av smärtan. Redan 2009 när hon skulle leda melodifestivalen övervägdes det om hon skulle leda programmet sittandes i rullstol. Men det har varit värre. I SVT:s program “Min sanning” berättar Petra om en mörk tid där hon övervägde självmord.

– Mitt liv kändes omöjligt att leva, säger hon i programmet.

Det hela började 1990 då hon skadade sig under baletträning, sedan dess lider hon av segmentell rörelsesmärta.

– Smärtan var så omnipotent, det var bara panik, man kan inte ha så här ont, det är inte möjligt, ska det vara så här ont så går det inte att fortsätta, säger Petra i programmet.

Petra Mede

Petra Mede mår bättre idag.

När Petra Mede var 21 år föreslog läkarna att hon skulle förtidspensioneras.

– Det finns alltid de som har det värre, men mitt liv kändes omöjligt att leva i vissa stunder, det gjorde det absolut säger hon.

– Det är som att du är  i en åtevändsgränd. Det är nästan som att du inte kan andas, därför att det inte finns någon väg ut. Och om det här som är nu inte tar slut, då är det inte görligt, säger hon  i programmet.

Tack vare sina föräldrar orkade hon fortsätta att kämpa.

– Man hittar det som är en lycka och det är att man faktiskt inte bara lever för sig själv.

LÄS OCKSÅ: Petra Medes återförening med expojkvännen Mattias

Foto: IBL

FRÅN FÖRSTASIDAN