Peter Jöbacks starka ord om sexuella övergreppen som barn

Peter Jöback

Peter Jöback är en av sommarpratarna 2021. Vissa delar var riktigt rörande och de starka orden om våldtäkterna i ung ålder var det nog många lyssnare som reagerade på.
– Han bad mig göra det skönt för honom, säger Jöback i sommarpratet.

Peter Jöback, 50, är en av sommarpratarna i P1 2021. I radioprogrammet fick lyssnarna ta del av hans uppväxt och perioder i hans liv som varit minst sagt tuffa.

Idag är Peter Jöback lyckligt gift med Oscar Jöback, 45, och de har två barn tillsammans. Första familjetillskottet var dottern Vega-Lee, 8, och kort därefter kom även dottern Iggy-Lou, 7, till världen.

SKRÄCKEN Maskerade män satte eld på familjens bil: ”Helt oförlåtligt”

Peter Jöbacks starka ord om sexuella övergreppen

Däremot har det inte alltid varit lätt för Peter på kärleksfronten. I hans sommarprat berättar han om hur han blev ombedd att göra sexuella handlingar – före dess att han ens fyllt 15 år. I och med att livet hemma med hans alkoholiserade pappa var kaotiskt så drog ha sig mer och mer mot teatern. Men det blev inte till det bättre.

– De på teatern var inte heller att lita på. Jag bytte en dysfunktionell familj mot en annan. En kväll när jag satt kvar i min loge och väntade på att föreställningen skulle ta slut och vi kunde ta emot applådtacket knackade en man på min dörr, säger han och fortsätter:

– Han var snäll och han sa att jag sjöng bra. Han bad mig göra det skönt för honom. Jag ville vara bra och jag gjorde som han sa. Eller snarare gjorde jag som jag sett dem göra i porrtidningarna som jag läst uppe i skogen med kompisarna.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

20 år senare förstod Peter att övergreppen var fel

Vid det laget fick Peter ett bevis på att bekräftelsen i hemmet och från andra vuxna kanske inte riktigt funnits där.

– När han var klar sa han igen att jag var duktig. Jag kände mig bekräftad. Det var första gången en vuxen man sa till mig att jag var bra på nåt, säger Peter i radioprogrammet.

Ungefär 20 år senare var Peter på behandlingshemmet i London och där berättade han om händelsen. Det var även där han förstod att barn aldrig ska bära någon skuld för vuxnas sexuella övergrepp – även om barnet gått med på det.

– Som vuxen förstod jag att det var där i logen som min tillit försvann. Det var första gången, men inte den enda. Den här händelsen var bara början på ett mönster som pågick tills jag fyllde 15. Det var först på rehab som de berättade för mig att skulden inte var min att bära, säger Peter och fortsätter:

– Jag förstod det sista veckan på rehab, i vecka 6 när vi hade nåt som heter "reparenting yourself", alltså vi skulle återuppbygga oss själva. Vi skulle bygga upp oss för framtiden.

LÄS OCKSÅ: ISKALLT Mamma Laura, 39, lät sin 7-årige son frysa ihjäl

LÄS OCKSÅ: OFATTBART Så mycket betalar Bianca Ingrosso för enorma semesterhuset

FOTO: Mattias Ahlm/Sveriges Radio, Karin Törnblom/TT