LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Pernilla Wahlgren talar ut om diagnosen – därför vill hon inte medicineras

01 mar, 2024 
Maria Broberg
Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam har podcasten Wahlgren & Wistam ihop.
I det senaste avsnittet avslöjar Pernilla att hon precis har fått en Adhd-diagnos och varför hon vägrar ta medicinen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Pernilla Wahlgrens BÄSTA spartips – så får hon pengarna att räcka: ”Mycket billigare”Brand logo
Pernilla Wahlgrens BÄSTA spartips – så får hon pengarna att räcka: ”Mycket billigare”

Vännerna och kollegorna Pernilla Wahlgren, 56, och Sofia Wistam, 57, har känt varandra i många år. Tillsammans har de podcasten Wahlgren & Wistam där de pratar om allt mellan himmel och jord.

I det senaste avsnittet berättar Pernilla om sin ADHD-diagnos som hon nyligen fått, vilket får henne att berätta om hur det har förändrat hennes tillvaro och varför hon inte kommer att ta medicin.

Pernilla Wahlgren om nya diagnosen – har alltid undrat: ’’Skönt’’

Sofia Wistam börjar avsnittet med att fråga Pernilla hur det känns nu när hon fått sin Adhd-diagnos, att det finns ett före och efter diagnosen. Varpå Pernilla svarar:

– Efter att jag blev tillsammans med Christian och att jag har levt tillsammans med någon och inte lever själv och bara har mig själv att ta hänsyn till, så blir det mycket tydligare att man undrar om man inte har det i alla fall. Så jag har gjort en utredning under lång tid.

Annons

– Hur gör man den då?, frågar Sofia.

– Man träffar en psykolog som är specialist på olika typer av diagnoser. Man sitter och pratar först väldigt länge, svarar på frågor, svarar på formulär och fyller i. Sedan får man ses igen och då sitter man i flera timmar och gör olika tester, berättar Pernilla och fortsätter:

– Sista gången fick jag träffa en läkare, som också är specialist inom det här området, och efter alla dessa gånger så fick jag ut rådet att jag har mild Adhd men även Adhd och lite ADD också.

Att få diagnosen var en slags lättnad för Pernilla. Hon har under lång tid undrat om hennes beteenden varit normala eller ifrågasatt vad de kan bero på.

– Skönt att få svar på. Jag glömmer ofta saker, jag är virrig, och jag berättar samma saker flera gånger. Och då blir man så här: "Shit håller jag på att bli dement eller vad är det?". Men då sa han att det är en typisk Adhd-grej att man kan berätta en sak och så glömmer du att du har berättat det, och så berättar du det igen för att du fokuserar på det som är viktigt.

Pernilla Wahlgrens Adhd-diagnos – därför vill hon inte medicineras: ’’Behöver inte’’

Pernillas dotter, Bianca Ingrosso, 29, gick själv ut nyligen med att hon också har Adhd och ska testa på medicin för det nu.

Annons

Men att börja medicinera för sin egen Adhd är inget som Pernilla tycker verka nödvändigt. I podden berättar hon:

– Jag vet att vissa som har adhd tycker att deras liv blir bättre efter att de har tagit medicin för att få mer fokus. Men jag måste säga att när jag väl går in i mina repetionsperioder så är jag väldigt fokuserad på det jag gör där och då. Att jag är väldigt bra på att skärma av allt annat, som Allsång på Skansen-perioden till exempel. Då sa jag nej till det här sociala livet med andra och jag bara pluggade text, drack ingen alkohol för att alltid vara sharp.

– Jag kan inte påstå att "hade jag tagit adhd-medicin så kommer jag bli mer fokuserad", för så som jag känner just nu när jag sitter här så känner jag inte att jag behöver det.

FOTO: Karin Törnblom/TT, Olle Sporrong/Expressen/TT

Annons