Peps Persson försvann helt från rampljuset – så lever han idag

Peps Persson, Robert Gustafsson

Foto: TT
Peps Persson har varit en av Sveriges största blues-profiler sedan 1960-talet.
Men under 2006 försvann han helt efter att ha drabbats av hjärtflimmer.
Så här lever han idag!
Slå på ljud

Peps Persson, 73, heter egentligen Per-Åke Tommy Persson och kommer från skånska Hässleholm. Peps karriär började redan på 60-talet, närmare bestämt 1965. Då började han slå igenom lite smått då han gjorde om en gammal lada till ett nytt coolt musikställe. Alla ungdomar i de närliggande städerna tog sig till ladan i den lilla byn Röinge, strax utanför Hässleholm.

Han blev snabbt älskad av flera olika anledningar, bland annat för att han sjöng blues, vilket var relativt nytt, då det var popen som var absolut störst. Peps sjöng också på engelska och mellan låtarna pratade han till och med engelska.

Med andra ord kan man säga att Peps kan ha hjälpt både blues och reggae ta plats i Sverige. Han blev verkligen en kung av blues och när man säger Hög standard, Falsk matematik eller framför allt Oh boy! vet nog de flesta exakt vem man menar.

Peps försvann efter succén på Skansen

Men på senare år har det varit tyst kring Oh Boy-sångaren. Sist han uppträdde i tv var nämligen 2005 när han och Robert Gustafsson gjorde succé på Allsång på Skansen. Då klädde Gustafsson ut sig till Peps och de sjöng Oh boy tillsammans.

Peps Persson och Björn Gustafssons berömda duett.

Framträdandet blev så pass populärt bland allsångstittarna att Robert Gustafsson har återkommit i programmet, gång på gång utklädd till Peps. 2009 gjorde han succé på allsången tillsammans med en liten mini-Peps. Och 2017 fick han ett helt eget nummer i programmet då han dök upp ur en låda utklädd till Peps och körde den klassiska sommarlåten.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Men efter succén på Skansen med Robert Gustafsson hände något tragiskt för Peps. Under slutet av 2000-talet drabbades blues-kungen nämligen av hjärtflimmer och tvingades trappa ner ganska rejält. Det var under 2006 som han behövde åka in akut för att reda ut vad det var som inte stod rätt till.

– Det är konsekvensen av att han jobbar mycket, sa vännen Dag Häggqvist då till Aftonbladet.

Efter det har han hållit låg profil, trots att han bara ett år efter sjukhusvistelsen fick Cornelis Vreeswijk-stipendiet och prisades med Grammisgalans hederspris.

Stig Sjöberg, Peps Persson

Peps Persson och Stig Sjöberg uppträdde ofta tillsammans.

Foto: TT

Så lever Peps Persson idag

Men Peps har faktiskt ändå stått på scen efter det. Den första gången var 2014 då han uppträdde i Vittsjö, på en scen som han själv varit med och skapat. 2019 var han tillbaka igen och uppträdde för Vittsjö GIK:s damlag i fotboll. Trots att han inte gillar fotboll så mycket så ligger klubben honom varmt om hjärtat och han gjorde kampsången till dem som en hyllning.

I intervjun med Jefferson avslöjade Peps också en del om hur han lever idag och vilken musik han lyssnar på. Det är tack vare internet som han kunnat hitta ännu fler låtar att utforska.

LÄS MER: Arvingarna stoppade av polis – Casper Janebrink om dramat

– Jag gillar att lyssna på blues, rhythm & blues, jazz, reggae, och faktum är att det blir nog väldigt mycket gammalt stoff som inte varit tillgängligt tidigare. Internet är ju en guldgruva, sa han Jefferson.

Han berättade också att han nu lever efter mottot ”en dag i taget”.

– Jag gör inte upp några planer överhuvudtaget, men jag spelar ju in lite egna grejer då och då hemma i uthusstudion, säger han.

FOTO: TOMAS LEPRINCE/KvP/TT, Youtube, Kamerareportage/TT

LÄS OCKSÅ: Frans försvann från rampljuset – så lever han idag

LÄS OCKSÅ: Idol-Ola försvann – så lever han idag

SENASTE NYTT!