julkalender

Okända detaljen i julkalendern 2022 – det får tittarna inte se

Kronprinsen som försvann.

Julkalendern 2022 har fått både ris och ros av tv-tittarna.
Nu avslöjas detaljer om inspelningen, som tittarna inte fick se.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ovanliga namnet: "Heter du..?"
0:29

Efter reklamen: Ovanliga namnet: "Heter du..?"

(0:29)

Slå på ljud

Nu har sista avsnittet av julkalendern sänts på SVT och det har minst sagt varit delade åsikter om huruvida årets kalender verkligen är anpassad för barn.

Årets berättelse heter Kronprinsen som försvann och handlar om kronprinsen Carl Wilhelm och hans spännande resa. Historien börjar med att prinsens mamma – drottningen försvinner, vilket i sin tur leder till att kronprinsen tvingas fly från det kungliga slottet. Under sin flykt ute i det hårda och verkliga livet så lär han känna en fattig flicka vid namn Hilda.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Kritiken mot julkalendern 2022 – SVT:s svar

I början på december var det många som reagerade på att julkalendern var alldeles för otäck för småbarn, vissa ansåg även att handlingen hade för lite julinslag.

Det är på SVT:s Instagram som det råder delade åsikter om kalendern. Vissa tycker den är för läskig medan andra tycker att den har för lite julinslag.

Verkar jättebra! Men tyvärr alldeles för läskig för vårt barn som blir fyra i mars.”, skriver en tittare i en kommentar.

”För läskig för en femåring”, hälsar en annan person.

”Har den något med själva julen göra också?”, skriver en tredje person och får medhåll av en fjärde:

”Alldeles för lite jul-inslag! Att del aldrig lär sig”

Lisa Andrae, projektledare för julkalendern, väljer nu att svara på hur kanalen ställer sig mot kritiken i ett mejl.

”Årets julkalender är en mysig och spännande vintersaga som handlar om kampen mellan det onda och det goda och det ligger i sagans natur att vara spännande. Vi tror att man som barn förstår sorten redan när man börjar titta och är beredd på spännande partier. Vi har hela familjen i fokus när vi gör julkalendern, såväl yngre som äldre barn.”, skriver Lisa Andrae.

Samtidigt poängterar Lisa att julkalendern är mycket spännande och att det kan vara bra att ha en vuxen som är med i sällskapet – ifall man har yngre barn.

Okända detaljen i julkalendern

I scenerna som handlar om kungligheterna uppe i slottet är det både lyx, flärd och exklusiva slottsmiljöer. Nere i staden är det helt andra scener som utspelar sig, i rejält mindre lyxiga omgivningar.

Kanske är det några där ute i landet som känner igen sig i vissa miljöer? Stora delar av utomhusscenerna i serien spelas nämligen in på Gotland, bland annat St: Lars ruin, Lummelundagrottan och Helge And ruin.

Flera av scenerna är inspelade i en studio i Stockholm där ett värdshus hade byggts upp. Många av scenerna inifrån slottet spelas in i 1600-tals palatset, Van der Nootska palatset, som är beläget på Södermalm i Stockholm. Produktionen tog även sitt pick och pack till Ungern för att spela in särskilda scener, enligt Gotlands egna hemsida.

FOTO: SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN