TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Okända detaljen i julkalendern 2022 – det får tittarna inte se

24 dec, 2022 
AvJonna Lawaetz
Kronprinsen som försvann.

Julkalendern 2022 har fått både ris och ros av tv-tittarna.
Nu avslöjas detaljer om inspelningen, som tittarna inte fick se.

Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ovanliga namnet: "Heter du..?"Brand logo
Ovanliga namnet: "Heter du..?"

Nu har sista avsnittet av julkalendern sänts på SVT och det har minst sagt varit delade åsikter om huruvida årets kalender verkligen är anpassad för barn.

Årets berättelse heter Kronprinsen som försvann och handlar om kronprinsen Carl Wilhelm och hans spännande resa. Historien börjar med att prinsens mamma – drottningen försvinner, vilket i sin tur leder till att kronprinsen tvingas fly från det kungliga slottet. Under sin flykt ute i det hårda och verkliga livet så lär han känna en fattig flicka vid namn Hilda.

Annons

Kritiken mot julkalendern 2022 – SVT:s svar

Det är på SVT:s Instagram som det råder delade åsikter om kalendern. Vissa tycker den är för läskig medan andra tycker att den har för lite julinslag.

Verkar jättebra! Men tyvärr alldeles för läskig för vårt barn som blir fyra i mars.”, skriver en tittare i en kommentar.

”För läskig för en femåring”, hälsar en annan person.

”Har den något med själva julen göra också?”, skriver en tredje person och får medhåll av en fjärde:

”Alldeles för lite jul-inslag! Att del aldrig lär sig”

Lisa Andrae, projektledare för julkalendern, väljer nu att svara på hur kanalen ställer sig mot kritiken i ett mejl.

”Årets julkalender är en mysig och spännande vintersaga som handlar om kampen mellan det onda och det goda och det ligger i sagans natur att vara spännande. Vi tror att man som barn förstår sorten redan när man börjar titta och är beredd på spännande partier. Vi har hela familjen i fokus när vi gör julkalendern, såväl yngre som äldre barn.”, skriver Lisa Andrae.

Annons

Samtidigt poängterar Lisa att julkalendern är mycket spännande och att det kan vara bra att ha en vuxen som är med i sällskapet – ifall man har yngre barn.

Okända detaljen i julkalendern

I scenerna som handlar om kungligheterna uppe i slottet är det både lyx, flärd och exklusiva slottsmiljöer. Nere i staden är det helt andra scener som utspelar sig, i rejält mindre lyxiga omgivningar.

Kanske är det några där ute i landet som känner igen sig i vissa miljöer? Stora delar av utomhusscenerna i serien spelas nämligen in på Gotland, bland annat St: Lars ruin, Lummelundagrottan och Helge And ruin.

Flera av scenerna är inspelade i en studio i Stockholm där ett värdshus hade byggts upp. Många av scenerna inifrån slottet spelas in i 1600-tals palatset, Van der Nootska palatset, som är beläget på Södermalm i Stockholm. Produktionen tog även sitt pick och pack till Ungern för att spela in särskilda scener, enligt Gotlands egna hemsida.

FOTO: SVT

Annons