TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

KRÖNIKA: SVT:s julkalender 2022 – är det ett barnprogram eller en skräckfilm?

01 dec, 2022 
Gabriella Håkansson om julkalendern
Första december innebär att SVT:s julkalender 2022 är igång.
Hänt:s Gabriella Håkansson är dock skeptisk och frågar sig om scenerna i Kronprinsen som försvann är för läskiga för barnen.
”En mamma kidnappas och sövs ner med en servett för munnen och en obehaglig vålnad med mask för ansiktet som i Scream står och stirrar in i kameran”.
Annons
Hänts julkalender 1 – så har du aldrig hört kändisarnaBrand logo
Hänts julkalender 1 – så har du aldrig hört kändisarna

Första december, äntligen! Väntan har varit lång men nu är det dags att börja räkna ner till julafton. Varje dag blir dessutom ännu mer spännande när man har SVT:s årliga julkalender att följa.

Årets påhitt heter Kronprinsen som försvann och precis som många tidigare kalendrar handlar den om klasskillnader i en tidigare tidsepok.

Och ja, julkalendern är alltid en vattendelare för den ska falla många i smaken. Det är vuxna, det är skolbarn, det är småbarn och många där till. Ofta brukar SVT ha svårt att hitta balansen mellan hur både äldre och yngre ska hålla intresset uppe för samma historia. Det får inte blir barnsligt men inte heller svårbegripligt för barnen.

Men jag måste ändå säga att när jag imorse slog på det första avsnittet av julkalendern 2022 så fick jag mig en rejäl överraskning. Är det en skräckfilm eller ett barnprogram jag tittar på?

Annons

En scen som skulle kunna vara plockad från vilken skräckfilm som helst.

En mamma kidnappas och sövs ner med en servett för munnen och en obehaglig vålnad med mask för ansiktet som i Scream-filmerna står och stirrar in i kameran. En scen som skulle kunna vara plockad från vilken skräckfilm som helst. Jag menar vad ska vi föräldrar svara när våra barn frågar varför kvinnan somnade när hon fick en servett för ansiktet eller varför man gör så mot någon?

SVT har själva gått ut med en varning till föräldrarna, erkänner de att de kanske tog denna kalender lite väl över gränsen?

”Den här julkalendern är lite extra spännande, så om man har yngre barn kan det vara bra att ha med sig en vuxen eller äldre syskon när man tittar”, skrev Lisa Andrae, projektledare för julkalendern i ett mejl till Hänt.

Men missförstå mig inte, det här är en spännande historia som väcker pirr i magen och jag tror julkalendern kommer gå hem hos många. Men kanske inte oss med mindre barn?

Hade dagens avsnitt sänts på bio hade förmodligen åldersgränsen varit i alla fall sju år – vilket gör det lite konstigt när julkalender-avsnitten sänds i samband med Bolibompa-profilen Marcus Granseths lucköppning. Som lär ha en betydligt yngre målgrupp än så.

Annons

Vi är bara en dag in i december och jag har redan hört vänner, vars barn är så pass skrämda att de inte ens vill se kommande avsnitt.

Vi är bara en dag in i december och jag har redan hört vänner, vars barn är så pass skrämda att de inte ens vill se kommande avsnitt. I kommentarsfälten på sociala medier flödar det även in ord från föräldrar som undrar hur det ska gå med nattningen ikväll efter att barnen "råkat" se de här dramatiska scenerna.

Vad som i alla fall är klart är att jag och min snart tvåårige son får hålla oss till Babblarna och Astrid Lindgren i år. Kanske blir det här en succé för de äldre barnen men får jag önska fritt ser jag gärna en julig Kaspar i Nudådalen eller Sunes jul nästa år.

FOTO: Hänt, SVT

Annons