ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Bert-Åke Vargs begravning – sonen Pontus fina ord

02 feb, 2023 
Bert-Åke Varg
Bert-Åke Varg gick bort på nyårsafton – 90 år gammal.
Nu förs han till sista vilan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

10 kändisar som lämnat oss – så minns vi demBrand logo
10 kändisar som lämnat oss – så minns vi dem

Bert-Åke Varg avled på nyårsafton när han var påväg till en nyårskonsert på Grand hotel. Han föll ihop utanför sitt hem bredvid sin hustru Julianna, 75 på Östermalm i Stockholm.

Julianna, 75, larmade och förbipasserande på gatan hjälpte till med upplivningsförsök. Både brandkår och ambulans var snabbt på plats och satte i gång hjärt- och lungräddning. Bert-Åke fördes akut till Sankt Görans sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade givit upp.

Under torsdagen samlas hans nära och kära i Oscarskyrkan i Stockholm för att ta ett sista farväl. Längst fram i kyrkan var den blå kistan placerad med en tryckt kompassros i silver. Framför ett blomsterarrangemang i vitt och grönt lutar en bild på Bert-Åke iklädd kostym och ett brett leende.

Annons

Så minns vännerna och kollegorna Bert-Åke Varg

Radioprofilen Anders Eldeman är en av alla som tagit sig dit för att ta avsked.
– Jag har känt honom i 30 år så det var en märklig dag idag, men det är en fin dag, solen skiner. Han var glad, hade lätt till skratt, pliriga ögon och alltid en vänlig kommentar. Det är Bert Åke för mig.

Som så många andra växte magikern John Houdi upp med Bert-Åke på tv:n. I vuxen ålder kom de att bli nära vänner.

– Det kommer bli väldigt tomt. Jag har växt upp med honom, både på tv och sen när man flyttade upp till Stockholm så såg man honom, lärde känna honom. Han ringde ganska ofta så vi pratade och vi träffades också ganska ofta i Stallbröderna. Han hade alltid något gott att säga om alla. Nej, det kommer bli tomt, verkligen tomt alltså.

Carina Lidbom spelade mot Bert-Åke i långköraren Rederiet. Och de jobbade även ihop i olika teaterföreställningar. För Hänt berättar Carina att hon hade kontakt med Bert-Åke dagen innan han gick bort.

Annons

– Men det här ödets ironi. Dagen innan han flög till himlen så var jag förkyld så han skrev till mig: “Stackars dig, krya på dig”. Och nästa dag så var det bara “Va?“. Men han finns med oss, helt klart, säger hon och skickar en sista hälsning till sin vän.
– Jag ska hälsa till dig Bert-Åke. Mormor är med också! Han fattar.

Skådespelaren Inger Nilsson minns sin vän.
– Med värme, mycket värme. En stor skådespelare som kunde allt från fars, komedi, till drama, allting. Och en mycket, mycket trevlig vän, en kär vän, säger hon till Hänt.

Pia Johansson beskriver Bert-Åke som en öppen och spontan person.
– Det sista jag minns är när vi träffades på en gala där han skulle ge pris till Birgitta Andersson, också en av mina favoriter, och då berättade jag för honom hur mycket min pappa hade älskat honom, ända sedan Fablernas värld. Och jag också. Och vi skrattade och busade lite med varandra och hade väldigt trevligt. Och det var sådan han var, spontan, härlig, öppen och varm. Han hade alltid ett gott ord till alla människor.

Bert-Åke Vargs begravning

Att växa upp med en framgångsrik förälder

I en öppenhjärtig intervju med Hänt berättar Bert-Åkes son Pontus Varg, 55, hur det var att växa upp med en så folkkär skådespelare till pappa och hur han kommer att minnas sin kära far.

Annons

– Han var ju med oss när vi lirade hockey och fotboll. Han var med som en vanlig förälder. Sedan stack han iväg och körde teater på kvällarna, berättar Pontus och fortsätter:

– Han jobbade ju mycket men han var ju mycket hemma också. Artisteri är ju kanske inte åtta timmar jobb på det sättet, utan man jobbar ju annorlunda. Och på somrarna var han mycket hemma också. Men han var en underbar människa, och det var väl därför han var så omtyckt. Och det hör man ju nu också när han har gått bort. Det är mer det man tänker på.

Så kommer Pontus Varg att minnas sin pappa: ”Mycket hjärta

Bert-Åke har en svindlande lång karriär som sträcker sig 70 år tillbaka i tiden och han har haft roller i allt från barnprogram till Fantomen på operan.

Men han var inte bara en omtyckt skådespelare – han var även en kärleksfull pappa som Pontus kommer minnas med stolthet och kärlek.

– Jag kommer minnas honom som glad, en positiv människa. Mycket hjärta och omtänksam. Han hörde alltid av sig. Man märker att telefonen är tystare nu, säger Pontus till Hänt.

Han berättar också om tiden då de jobbade tillsammans och uppträdde med små föreställningar.

– En kärleksfull, bra kamrat. Vi jobbade ju ihop en del också så vi blev ju både kollegor och far och son. Vi var ute på turnéer och uppträdde på Folkets hus med lite små shower.

Vila i frid!

FOTO: IVARSSON JERKER/Aftonbladet/TT, privat

Annons