BreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreaking
TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Skådespelaren Bert-Åke Varg är död – blev 90 år

01 jan, 2023 
Bert-Åke Varg
Den folkkära skådespelaren Bert-Åke Varg har avlidit.
Under nyårsafton segnade han ihop på väg till en konsert, ambulans tillkallades, men hans liv gick inte att rädda.
– Någonstans mitt i det här sorgliga så känns det på något sätt trösterikt att han fick lämna jordelivet i snygg smoking och glänsande lackskor, säger sonen Pontus till Hänt.
Bert-Åke blev 90 år gammal.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Folkkära kändisar som lämnat oss 2022Brand logo
Folkkära kändisar som lämnat oss 2022

Det var under nyårsafton som den folkkära skådespelaren Bert-Åke Varg hastigt avled. Bert-Åke var på väg till en konsert på Grand Hôtel på nyårsafton när han segnade ihop i bilen utanför hemmet på Östermalm i Stockholm.

Hustrun Julianna, 75, larmade och förbipasserande på gatan hjälpte till med upplivningsförsök. Både brandkår och ambulans var snabb på plats och satte i gång hjärt- och lungräddning. Bert-Åke fördes akut till Sankt Görans sjukhus, men hans liv gick inte att räddas. Hjärtat hade givit upp.

”Känns oerhört sorgligt idag”

– Det känns oerhört sorgligt idag. Men man kan trösta sig med att farsan fick ett långt och rikt liv, fyllt av mycket kärlek och goda skratt – och att han hade möjligheten att jobba, ända upp i 90-årsåldern, med det han älskade mest – att underhålla andra. Han var oerhört pigg i huvudet, trots att kroppen var svag, säger sonen Pontus Varg till Hänt och fortsätter:

– De senaste åren har han vårdats tre dagar i veckan med dialys på grund av sina njurproblem. Det har varit en slitsam resa med stora påfrestningar. Och nu gav hjärtat upp. Jag pratade med honom bara någon timme innan det hände, och då var han sitt vanliga jag och han snackade om Benjamin Ingrossos tv-konsert ihop med Kungliga Filharmonikerna. Han var djupt imponerad, dels av Benjamin men också av de fina arrangemangen.

Bert-Åke Varg om sjukdomskampen

Bert-Åke Varg har tidigare berättat om problemen med hälsan och hur han har kämpat med sina njurproblem. När Hänt intervjuade Bert-Åke tidigare i fjol kunde han även konstatera att han testat positivt för Covid-19.

Annons

– Jag var på dialys förra veckan. Då togs prover. Då hade jag inte Corona. I dagarna blev jag förkyld. När jag kom tillbaka till dialysen togs det nytt prov. ”Du har Covid-19”, sa de. Det här är lurigt. Du vet, jag har feber. När man är äldre och har Covid och feber så finns det risk för lunginflammation. Man får vara försiktig, sa han då.

– Pappa var ju en showman ut i fingerspetsarna, och någonstans mitt i det här sorgliga så känns det på något sätt trösterikt att han fick lämna jordelivet i snygg smoking och glänsande lackskor. Enligt doktorn så svimmade han troligen av, och hela förloppet gick fort utan smärta. Fy fan, vad sorgligt, avslutar Pontus Varg.

Bert-Åke Varg med familj.
Bert-Åke Varg efterlämnar en stor familj.

Bert-Åke Varg har medverkat i otaliga filmer och tv-serier som skådespelare eller som röst genom åren. Skådespelaren har bland annat annat spelat maskinisten Gustav Sjögren i ikoniska Rederiet och ugglan Helge i barnprogrammet Från A till Ö. I somras fick svenska folket även ta del av hans fantastiska sommarprat i P1.

Bert-Åke Varg med hustrun Julianna
Bert-Åke Varg med hustrun Julianna.

Den folkkära skådespelaren hade en stor familj och efterlämnar hustrun Julianna, 75, de tre barnen Petronella, 60, Patrick, 57, och Pontus, 55, sex barnbarn och sju barnbarnsbarn, samt sin bror Theo med familj i Umeå.

Bert-Åke Varg blev 90 år gammal, vila i frid.

FOTO: TT

Annons