LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Bert-Åke Vargs sista tid i livet – skådespelarens kamp med hälsan

01 jan, 2023 
AvJonna Lawaetz
Bert-Åke Varg
Den folkkära Skådespelaren Bert-Åke Varg avled på nyårsafton, 90 år gammal.
Så här var hans sista tid.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Se Anders Pihlblad och Henrik Alsterdals kärlekssaga – så träffades deBrand logo
Se Anders Pihlblad och Henrik Alsterdals kärlekssaga – så träffades de

Den folkkära skådespelaren Bert-Åke Varg avled på nyårsafton när han var på väg till en nyårskonsert på Grand Hôtel. Han föll ihop på gatan utanför sitt hem på Östermalm.

Hustrun Julianna, 75, larmade och förbipasserande hjälpte till med upplivningsförsök. Blåljuspersonal var snabbt på plats och satte i gång hjärt- och lungräddning. Bert-Åke fördes till Sankt Görans sjukhus, men hans liv gick inte att räddas.

– Det känns oerhört sorgligt idag. Men man kan trösta sig med att farsan fick ett långt och rikt liv, fyllt av mycket kärlek och goda skratt – och att han hade möjligheten att jobba, ända upp i 90-årsåldern, med det han älskade mest – att underhålla andra. Han var oerhört pigg i huvudet, trots att kroppen var svag, säger sonen Pontus Varg till Hänt

Annons

Bert-Åke lämnar efter sig en stor familj, hustrun Julianna, 75, barnen Petronella, 60, Patrick, 57, och Pontus, 55, sex barnbarn och sju barnbarnsbarn, samt sin bror Theo med familj i Umeå.

Bert-Åke Varg kämpade med hälsan – dialys tre gånger i veckan

Sista tiden i Bert-Åkes liv var inte lätt, 90-åringen kämpade med hälsan och han har tidigare berättat om sina njurproblem och den besvärliga dialysbehandlingen. Bert-Åke är född med endast en njure och sedan mars 2020 har han behandlades med dialys tre gånger i veckan. När Hänt pratade med Bert-Åke förra året, öppnade han upp sig om måendet.

– Idag är det ingen bra dag, i förmiddags var jag var på dialys. Timmarna efteråt är jag nästan alltid sjuk. Illamående. Allmänt seg. Ingen ork. Tre dagar i veckan gör jag det här. Det är inte svinkul, men så blir det när kroppens reningsverk – njurarna – inte fungerar. Då får man ligga på rygg i tre och en halv timme. Fyra med sticken. Vissa gånger går det bra. Andra dagar går det inte bra, men det finns inga alternativ. Gör jag inte det här så dör jag. Nu för tiden går jag på ättestupans bräde. Sådant är livet.

Annons

– Jag var på dialys förra veckan. Då togs prover. Då hade jag inte Corona. I dagarna blev jag förkyld. När jag kom tillbaka till dialysen togs det nytt prov. ”Du har Covid-19”, sa de. Det här är lurigt. Du vet, jag har feber. När man är äldre och har Covid och feber så finns det risk för lunginflammation. Man får vara försiktig, sade Bert-Åke till Hänt.

Bert-Åkes långa karriär i rampljuset – jobbade in i det sista

Bert-Åke har en lång och gedigen karriär bakom sig. I närmare 70 år var han verksam inom underhållningsbranschen.

– Jag är förvånad över att jag fått vara med så länge, har Bert-Åke sagt i en tidigare intervju med Hänt.

Annons

– Jag är tacksam för att det har gått så bra, det är en hård bransch och jag har verkligen haft tur. En roll som var rolig att göra var när jag ersatte Nils Poppe i musikalen ”Lorden från gränden”. ”Phantom of the Opera” var också rolig att göra på Oscarsteatern. Jag har även fått jobba med alla stora primadonnor, den ena roligare än den andra.

Och skådespelaren jobbade in i det sista. Våren 2019 spelade han in serien Andra Åket och sommaren 2022 debuterade han som sommarpratare i P1, där han pratade om allt mellan liv och död, som han själv uttryckte det.

Bert-Åke Varg har medverkat i otaliga filmer och tv-serier som skådespelare eller som röst genom åren. Skådespelaren har bland annat annat spelat maskinisten Gustav Sjögren i ikoniska Rederiet och ugglan Helge i barnprogrammet Från A till Ö.

– Pappa var ju en showman ut i fingerspetsarna, och någonstans mitt i det här sorgliga så känns det på något sätt trösterikt att han fick lämna jordelivet i snygg smoking och glänsande lackskor. Enligt doktorn så svimmade han troligen av, och hela förloppet gick fort utan smärta. Fy fan, vad sorgligt, säger Pontus Varg.

Bert-Åke varg blev 90 år gammal. Vila i Frid.

FOTO: Henrik Montgomery/TT

Annons