ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Nina Gunkes nya hälsobesked – egna orden om alzheimersens utveckling: ”Svårt”

21 sep, 2023 
Nina Gunke
Nina Gunke drabbades härom året av alzheimers sjukdom.
Nu berättar hon för Hänt om hur det är att leva med sjukdomen idag.
– Jag försöker stoppa så mycket som det går, säger hon till Hänt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nina Gunke och Helene Arkhem om att skriva en självbiografi med demens: ”Speciellt”Brand logo
Nina Gunke och Helene Arkhem om att skriva en självbiografi med demens: ”Speciellt”

Skådespelaren Nina Gunke, 68, gick i november 2021 ut med att hon drabbats av sjukdomen alzheimers.

– Först när jag fick min diagnos Alzheimer så sa jag till mina döttrar och min man att, ”det här får inte komma ut”. Jag tyckte att det var så fruktansvärt. Så jag låg i ett halvår utan att träffa folk. Jag isolerade mig, har Nina tidigare berättat för Hänt.

Tunga kampen efter beslutet för Nina Gunke: ”Jag skrek”

Att Nina sedan gick ut med sin sjukdom i offentligheten är inget som hon idag ångrar.

– Det var skämmigt. Alzheimers var verkligen botten. Men sedan blev det olidligt. Och folk har varit så fantastiska så det är inte klokt alltså. Och det hade jag inte förväntat mig. Så nu känner jag att jag har gjort något bra, berättar Nina.

Annons

För Nina började det hela med att hon tappade ord och fick svårare med talet. Under en filminspelning där hon plötsligt hade svårt med replikerna kände hon att det var dags att ta situationen på allvar.

Även om Nina med tiden började acceptera läget så har vissa detaljer varit allt tuffare att förstå, bland annat som när hon blev ifråntagen sitt körkort.

– Det var fruktansvärt. Jag skrek. Jag kunde inte fatta, nu förstår jag ju att jag inte får köra. Men det var tufft.

Nina Gunkes nya hälsobesked om alzheimersen – så mår hon idag

Det närmar sig två år sedan Nina började prata öppet om sjukdomen och i en ny intervju med Hänt berättar hon nu om sitt mående idag.

– Jo jag mår ganska bra faktiskt. Jag är trött men annars hänger jag med, säger Nina.

Annons

Även om mycket har ändrats i hennes liv de senaste åren så har ingen markant skillnad skett i hennes sjukdom den senaste tiden.

– Det gör det lite då och då tycker jag men jag försöker träna och greja så att jag försöker stoppa så mycket som det går. Det är lite svårt att säga.

Märker du någon speciellt skillnad från i våras till nu?

– Nej det är nog ganska bra nu.

För ett år sedan släppte Nina boken Innan jag glömmer en bok där hon öppet berättar om sitt liv före och efter diagnosen Alzheimers sjukdom. Denna höst väntas fler projekt men i nuläget

– Det är lite grejer som ska göras men jag har inte helt fått koll på det. Just nu vet jag inte.

Torsdag den 21 september inträffar internationella alzheimerdagen, varför är den här dagen extra viktigt att uppmärksamma för dig?

– Det är viktigt att våga prata om för det är så otroligt många som sitter hemma och inte vill eller orkar göra något. För att man ska må bättre tror jag att man måste ha folk omkring sig, det är väldigt viktigt för mig.

FOTO: TT

Annons