LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Peter Harryson var död – nära vännen: ”Världens drag på honom”

30 maj, 2024 
Loke Westberg
Peter Harryson har kämpat med hälsan, en kamp som haft sina upp- och nedgångar.
Nära vännen Robert Wells berättar nu om skådespelarens hälsoförvandling.
– Betydligt piggare, säger han till Hänt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Robert Wells berättar om sitt starka traumat med hustrun Maria: ”Störtblöda”Brand logo
Robert Wells berättar om sitt starka traumat med hustrun Maria: ”Störtblöda”

76-åriga Peter Harryson har satt avtryck hos det svenska folket genom sina skådespelarinsatser under nuvarande och förra seklet. Bland hans mest framstående roller hittar vi den som Paddan i Det susar i säven och karaktären Pehr Silver i långköraren Rederiet.

Peter Harryson kämpar med hälsan

På ålderns höst har före detta Så ska det låta-programledaren dock fått kämpa rejält med sin hälsa. Till följd av en allvarlig blodförgiftning tvingades han att tillbringa 15 veckor på sjukhus, och det var länge oklart om han skulle få behålla sitt ben. Efter 22 operationer lyckades läkarna dock att rädda benet.

– Jag fick en äkta blodförgiftning. Sedan kom det slag i slag. Jag fick lunginflammation, njursvikt – och hjärtat stannade plötsligt. Det var allt på en gång, har Peter Harryson tidigare sagt i Aftonbladet.

Efter ett dygn på sjukhuset slutade hjärtat att slå.

– Jag var död. Jag dog på sjukhuset. Men de fixade till det. Jag sitter ju här nu. Läkarna har varit fantastiska. De är otroliga. Jag kan inte säga ett ont ord om vården i Sverige.

Annons

Till Hänt har Harryson nyligen berättat om sviterna efter blodförgiftningen.

– Det ser inte klokt ut, kratrar och hål överallt men det är ju ett ben i alla fall.

Under sin tid som programledare för Så ska det låta blev Peter Harryson god vän med pianisten Robert Wells, 62. Enligt Robert är de fortfarande nära vänner.

– Oja, han var med mig i Dalhalla förra året. Jag och Harryson är fortfarande goda vänner, säger Robert Wells till Hänt.

Robert Wells om Harrysons tillfrisknande

Peter Harryson har tidigare sagt att väder inte spelar någon roll, för han går ändå inte ut. Men enligt Robert har Peters hälsa blivit bättre snarare än sämre de senaste åren.

– Det var världens drag på honom, han har lite svårt att gå bara. Men han var betydligt piggare nu mot vad han var för tio år sedan. Han verkar må väldigt bra, säger han och tillägger:

– Han haltar lite och har svårt med knäna, men det har många i den åldern.

I sommar tar Robert Wells återigen turnébussen till Dalhalla för att göra Rhapsody in Rock, som han gjorde för första gången redan 1989. Förra sommaren gjorde Peter Harryson ett gästspel under föreställningen, nu hintar Robert om en återkomst på scenen.

– Det var fantastiskt roligt att ha med honom i somras, man vet aldrig, det kanske händer igen, säger han.

FOTO: TT

Annons