LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Musikaliskt kaos hemma hos Gunhild Carling

20 okt, 2016 
AvMagdalena Divina Khodr
Musikaliskt kaos mixat med 20-tal. Välkommen hem till multiartisten Gunhild Carling i Skåne.
Annons

Att sitta still är inte riktigt Gunhild Carlings, 41, melodi. Hon är bekant med en mängd instrument som hon komponerat musikstycken på sedan fyra års ålder.

Det hela började i barndomshemmet i Göteborg där hon växte upp med två musikaliska föräldrar och tre syskon som även de ärvde talangen.

– Jag har växt upp med jazz. Min pappa var en stor inspiratör, berättar Gunhild när Hänt hälsar på.

Och man kan lugnt påstå att Gunhilds musikaliska ådra gått vidare i familjen. Sedan tio år tillbaka bor Gunhild med maken Johan Blomé och barnen Idun, 11, samt Viggo, 8, i skånska Stockamöllan utanför Eslöv.

– Det är med inredning som med musik. Det viktiga är inte hur det ser ut. Det viktiga är känslan. Vad du förmedlar.

Här lever de i en klangfull harmoni. För den som inte begriper sig på jazz råder ett musikaliskt kaos. Även om det hänger en tavla eller två på väggarna finns här i stort sett bara musikinstrument

Och de vibbar bohaget sänder ut är en sann fröjd för alla sinnen. Redan i hallen välkomnas gästen av en hemtrevlig och behaglig atmosfär. Inredningen andas 20-tal. Här finns sammetsmöbler, lampskärmar, röda gardiner och halvslitna turnéaffischer.

Annons

– Jag är tacksam över att kunna leva på det jag älskar, säger den rutinerade scenartisten. Även om barnen är i skolan och maken befinner sig på arbetet är hemmet allt annat än stilla. Att se Gunhild stå och sminka sig framför den stora vardagsrumsspegeln får vilken Svensson som helt att känna sig otillräcklig.

Under tiden som hon förskönar sina ansiktsdrag har hon hunnit springa runt fler varv i huset och utfört diverse vardagssysslor. På spisen står lunchen och puttrar. För Gunhild är det inga konstigheter alls.

– Genombrottet fick jag när medverkade i “Allsång på Skansen” 2010. Jag spelade säckpipa, tre trumpeter och sjöng “Leende guldbruna ögon”.

Det var i samband med detta som Gunhild gav “multitasking” ett ansikte.

Ingen dag är den andra lik. Även om arbetet innebär mycket resande är hemmet Gunhilds centrala plats. På övervåningen har hon kontoret men det är inte där hon trivs bäst. Favoritplatsen är helt klart den svarta flygeln i vardagsrummet. Det är bakom denna som Gunhild får utlopp för sin musikaliska begåvning.

Annons
Hänt spelar trumpet med Gunhild CarlingBrand logo
Hänt spelar trumpet med Gunhild Carling

VIDEO: Att lära sig spela trumpet var allt annat än lätt för Hänts reporter Magdalena. 

För två år sedan dansade hon in i svenskarnas hjärtan och knep en tredje plats i “Let’s Dance”. Vad många inte vet är att Gunhild även fått ett par legendariska scener i New York att svänga rejält. Och det är inte vem som helst som hjälpt henne att få komma dit och showa vilket ett fotografi på henne och den före detta amerikanska presidenten Bill Clinton, 70, visar.

– Han var i Sverige för att tala inför Malmös börssällskap. Jag var där och spelade och Bill sa “Gunhild är en av världens bästa trombonister”.

Tack vare mötet med honom har det blivit ett par vändor över Atlanten för Gunhild. Senast hon besökte landet var i samband med att programmet “America’s got talent” flög dit henne i början av året.

– Tyvärr så kom jag inte till semifinalen som jag hade hoppats men jag har blivit tillfrågad att medverka igen, säger Gunhild.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Sedan sätter hon sig vid harpan, försvinner in i sin musikaliska dimma och blir ett med huset.

Foto: Malin Bondeson

Annons