Molly Sandéns stora rädsla för sjukdomen: "Obehaglig tanke"

Molly Sandéns stora rädsla för sjukdomen: "Obehaglig tanke"

När Molly Sandén i veckan gästade Rix MorronZoo var hennes sjukdom diabetes ett hett samtalsämne. Artisten delade med sig av sina känslor och sin rädsla för vilka konsekvenserna kan bli om hon inte sköter sina rutiner.

Molly Sandén, 25, är just nu aktuell med nya låten ”Utan dig”, och gästade därför Rix MorronZoo tidigare i veckan för att framföra den. Artisten blev plöstligt avbruten när hon skulle börja sjunga, då delar av Stockholm drabbades av strömavbrott. Efter några nödlösningar fick hon till slut sjunga klart, och programledarna Laila Bagge och Roger Nordin gillade vad de hörde.

Annons:
Bli fräscht sommarbrun i höstrusket – lyxiga self tan produkter till 20% rabatt med koden ”Idol”

Men trots att mycket av fokuset hamnade på det oväntade avbrottet, hann en del diabetesprat avhandlas innan. Molly Sandén som själv har sjukdomen, är just nu aktuell i den nya dokumentären ”Leva utan att dö – en film om diabetes”. Den 14 november ska hon dessutom vara med i Diabetesgalan som leds av Peter Jihde som, som bekant också lider av sjukdomen.

Läs också: Peter Jihdes svar – efter Filip Hammars uttalande om diabetes

Artisten som diagnostiserades med sjukdomen 2012 efter att ha kollapsat i Barcelona, tar uppemot 10 sprutor om dagen. I Rix MorronZoo berättar hon om känslorna kring att dagligen behöva förhålla sig till strikta rutiner, och om skräcken för vilka konsekvenserna kan bli om hon tummar på dessa.

– Min diabetes är ju en väldigt stor del av mitt liv, säger Molly Sandén som också berättar om hur det var att få sjukdomsbeskedet.

– Det var väldigt svårt att ta in, det tog säkert ett år innan jag kunde acceptera det.

Och att leva med sjukdomen innebär krav på att följa vissa rutiner, något som tvingat henne att ändra sin livsstil.

– Det är jobbigt psykiskt. Du måste hela tiden räkna kolhydrater, det är ständig matte.

Molly Sandén får också frågan om vilken hennes största rädsla är när det gäller hennes diabetes.

– Min rädsla är ju att inte vakna, säger Molly som fortsätter berätta om att det kan handla om små marginaler om man slarvar, som diabetiker.

– Tar man två sprutor innan man somnar kanske man inte vaknar. Det är en väldigt obehaglig tanke såklart.

Samtidigt vill hon uppmana till att öka kunskapen om diabetes, då hon menar att det faktiskt kan göra skillnad mellan liv och död.

– Jag tror att det är viktigt att allmänheten får veta mer om diabetes, för det kan faktiskt rädda liv, säger hon.

Artisten menar att många ofta inte har koll, när olyckan väl är framme.

– Man ska ge personen socker. Jag har vaknat av hur folk dividerat om hur de ska göra, när jag svimmat. Får man då en spruta skickas man in i koma. Det måste alla veta, avslutar hon.

Läs också: Molly Sandéns mormor rasande efter tatueringen: ”Var hotfullt”

Foto: IBL

FRÅN FÖRSTASIDAN