Mikael Soldoktorn Sandströms råd till Bianca Ingrosso

Mikael ”Soldoktorn” Sandströms råd till Bianca Ingrosso i Helt sjukt om sjukdomen bulimi
Bianca Ingrosso gästar torsdagens Helt sjukt i TV4 och berättar om sin kamp mot sjukdomen bulimi.
När läkaren Mikael ”Soldoktorn” Sandström fått höra hennes historia reagerar han kraftigt.
– De här grejerna är ingenting jag gissar på, utan så här är det, du kommer inte ifrån det. Och du skjuter ett problem framför dig.
Annons

Bianca Ingrosso, 24, har flertalet gånger pratat öppet om att hon lider av ätstörningen bulimi. I torsdagens Helt sjukt i TV4 gästar hon programledaren Petra Mede och berättar om sjukdomen.

Bianca minns att hon redan om sjuåring tänkte dåliga tankar om sin kropp och inte ville visa den. Men det var först i tidigare tonåren som det utvecklades till bulimi, något hon inte ens var medveten om vi den tiden.

Annons

– Jag ville ha uppmärksamhet från min familj, kommer jag ihåg. Så när jag började spy ville jag till slut att de skulle tycka synd om mig kommer jag ihåg, säger Bianca Ingrosso i programmet och fortsätter:

Annons

– Då fattade jag inte att det var en sjukdom, det var mer, som folk sa, att det var ett skadebeteende. Men sen så ledde det till att jag absolut inte ville att någon skulle få reda på det på flera år.

Så upptäckte familjen Biancas ätstörning

Det dröjde fram tills att Bianca Ingrosso var 19 år gammal som hennes beteende upptäcktes. Det var pappa Emilio Ingrosso som tog henne på bar gärning efter att hans fru Åsa fattat misstankar om att allt inte stod rätt till. Bianca berättar att hon ”aldrig skämts så mycket” som den stunden då hennes pappa upptäckte det . hela. Men trots att alla i familjen plötsligt visste och stöttade så upplever Bianca att ingen av dem tog det på allvar förrän det eskalerade.

– Jag tror inte någon riktigt fattade tills för tre-fyra år sedan då jag spydde så mycket att jag fick åka in akut, då fattade både de och jag ”herregud vad det är jag håller på med?”.

Bianca Ingrossos kamp mot sjukdomen pågår fortfarande, även om hon idag påstår att det går bättre. Samtidigt erkänner hon att hon inte har sökt hjälp för sina problem under årens gång.

– Jag kanske är lite rädd vad som skulle ske om jag… jag är ju också bara en av alla andra, rädd för att fördjupa sig ner i det på riktigt, säger Bianca ärligt i programmet.

När Helt sjukts experter, psykologen Jenny Knutsson och läkaren Mikael ”Soldoktorn” Sandström, får höra att Bianca inte sökt hjälp blir de märkbart påverkade. Istället uppmuntrar de henne till att söka professionell hjälp.

Annons

Soldoktorn till Bianca: ”Skjuter ett problem framför dig”

– Alltså, på egen hand är inte något jag skulle rekommendera att göra för jag vet att det är en väldigt tuff resa att ta. Jag vet att vissa klarar det, men att man behöver oftast hjälp, säger Jenny Knutsson.

Även Mikael Sandström uppmuntrar Bianca Ingrosso till att våga söka hjälp och säger att det inte behöver betyda att hon måste ändra om hela sitt liv. Istället menar han att hon får hjälp i den vardag hon lever, men att hon måste prioritera det.

– Du ska inte kliva av alla sociala engagemang eller sluta jobba, utan du har inte tid att inte ta dig tid med psykoterapeuten, du måste… De här grejerna är ingenting jag gissar på, utan så här är det, du kommer inte ifrån det. Och du skjuter ett problem framför dig.

Enligt Mikael Sandström så är prognosen god för Bianca och andra som söker hjälp, han menar att hälften av alla som söker hjälp har blivit bättre redan inom första året.

– Här sitter du tio år senare och undrar om du ska ta professionell hjälp. Alltså du bör göra det. Det tycker jag verkligen, säger han.

Helt sjukt sänds i TV4 klockan 21.00 på torsdagar. 

Annons

FOTO: TV4


Behöver du eller någon du känner hjälp och stöd? 

Om du lider av en ätstörning finns det flera platser dit du kan vända dig för råd, stöd och hjälp. 

Om du är under 18 år kan du kontakta en ungdomsmottagning eller din vårdcentral. Är du över 18 år kan du vända dig till vårdcentral eller psykiatrisk mottagning.

Annons

Nationella hjälplinjen, telefonnummer 0771-22 00 60

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Laddar nästa artikel…