Tittarilska efter doktor Mikaels uttalande om p-piller i Nyhetsmorgon

Doktor Mikael i Nymo

Doktor Mikael har blivit ett populärt inslag i Nyhetsmorgon då han kommer för att förklara sjukdomar och kroppens olika funktioner.
Men då han under ett samtal om vaccinet mot covid-19 uttalar sig om p-piller får det tittarna att se rött.
”Otroligt klumpigt”, skriver en person i en kommentar.

Mikael ”Soldoktorn” Sandström har blivit ett populärt ansikte i Nyhetsmorgon. Inte sällan man man se läkaren dyka upp i TV4:s morgonprogram för att förklara olika sjukdomsbilder eller kroppens funktioner.

Under det senaste året har hans popularitet skjutit i höjden då kärlekssagan mellan honom och programledaren Lotta Engberg rullats upp framför tv-tittarnas ögon. I slutet av förra året avslöjade doktor Mikael att paret hade varit på en första dejt och sedan dess har det gått snabbt.

LÄS MER: Hannah Ekwalls sista intervju

Idag bor de tillsammans i ett hus i Lottas hemstad Göteborg medan Mikael sålt sitt lyxhus i Hallstahammar. Trots att Mikael i samband med flytten kom med chockbeskedet att han slutar arbeta praktiskt som läkare kommer tittarna i framtiden kunna se honom i Nyhetsmorgon precis som vanligt.

”Det är inget tvång att äta p-piller”

I veckan gästade han programledarna Soraya Lavasani och Anders Pihlblad för att förklara hur farligt Astra Zenecas vaccin är. Vaccinet ges fortfarande till personer som är äldre än 65 år men utreds i skrivande stund för att kunna orsaka blodproppar. i Nyhetsmorgon kan dock Mikael lugna tittarna genom att jämföra vaccinet med p-piller.

– Det finns olika sorters p-piller så det är svårt att dra alla över en kam. Men kombinationspiller, där rör det sig om en risk för blodpropp. Då pratar man om en 5-6 fall per 10 000. Nu pratar man om att det kan vara ett samband där vi har ett fall på en miljon, säger han i programmet.

När Soraya sedan konstaterar att det är märkligt att det ska finnas så stora risker med p-piller säger doktor Mikael något som fått tittarna att reagera:

– Det är ju inget tvång att äta p-piller, säger han innan han fortsätter förklara:

– Och det här har man ju gjort i 30, 40, 50 år och riskerna har minskat och man har lägre doser och allt det här. Återigen allt är ju frivilligt och det är ju väldigt bra det. Men liknelsen haltar lite.

Tittarnas ilska efter uttalandet

I TV4:s kommentarsfält haglar nu in kritiska kommentarer till doktor Mikael. Många menar på att det finns sjukdomstillstånd som gör att man kan vara i behov av att äta p-piller – och att det knappast är frivilligt.

”Hur kan man som läkare i tv säga att man gör ett val att äta p-piller som har mycket högre risk för blodproppar när det finns sjukdomar som tvingar en att ta hormoner för att må bättre??? ENDOMETRIOS doktor Mikael..”, skriver en medan en annan skriver:

”Otroligt klumpigt uttalande av doktor Mikael angående p-piller och blodproppar. Kom ihåg att det är frivilligt att det är frivilligt att äta p-piller. Jo tack, då kanske vi ska ta upp männens fansvar i frågan med. Tror du att någon frivilligt vill trycka i sig preparat som ökar risk för blodproppar, ger acne, viktuppgång och oönskad behåring? Som kvinna blir man rent ut sagt vansinnig nät man hör såna uttalanden.”.

LÄS OCKSÅ: Carina Bergs privata avslöjande om äktenskapet

LÄS OCSKÅ: Petra Medes kärleksfulla ord inför alla

FOTO: TV4

Senaste nytt