LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Michael Nyqvist bar på tunga hemligheten – nära vännen avslöjar allt

29 jun, 2024 
Elvira Reer
Michael Nyqvist
Under sin livstid bar Michael Nyqvist på många tunga hemligheter. Efter den omtyckta skådespelarens bortgång avslöjades allt av vännen.
– Jag tog det ganska hårt, säger Plura.
Annons
Så blåser Tomas Ledin fansen – folkkära artistens galna skämtBrand logo
Så blåser Tomas Ledin fansen – folkkära artistens galna skämt

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Michael Nyqvist var en av Sveriges mest älskade och folkkära skådespelare. Han fick sitt genombrott i den första serien av Beckfilmer 1997–1998, där han gestaltade polisen John Banck.

Under 2011 tog Michael sina första steg in i den amerikanska filmindustrin genom att medverka i filmerna Abduction och Mission: Impossible – Ghost Protocol. I den fjärde delen av Mission Impossible spelade Michael filmens främsta skurk, mot filmstjärnan Tom Cruise, 61.

Michael höll sjukdomen hemlig – nära vännen avslöjar hur det låg till

Nyligen var det årsdagen för Michaels död. Den 27 juni 2017 gick Michael Nyqvist bort, 56 år gammal och lämnade en stor tomhet och sorg, både inom svensk film och hos hans följare runt om i världen.

”Varför skulle sorgen just efter ett år, tolv månader, 365 dagar, förändras? Finns det en sorts sorgens numerologi?”, skrev hon då.

Annons

Livet var som sagt inte alltid lätt för Michael bakom kulisserna. Utanför rampluset kämpade han mot cancer, vilket endast ett fåtal av hans närstående var medvetna om fram till hans bortgång. Stjärnan trodde hela tiden att han skulle bli frisk och ta sig tillbaka starkare än någonsin.

Men en person utanför familjen som fick veta hur det egentligen stod till med stjärnans hälsa, var vännen och artisten Plura, 72. När Michael gästade Pluras jul kort före sin död, berättade Michael att han drabbats av cancer.

– När vi spelade in det här programmet berättade han för mig att han hade fått cancer. Men jag tänkte väl att, det där klarar väl han. Han är ung och frisk. Sedan mindre än ett år senare var han död. Jag tog det ganska hårt, berättade Plura då för Expressen.

Det visade sig att Michaels anledning till att inte berätta om sjukdomen var för att han inte ville ha den uppmärksamheten. Då han ansåg att allt bara skulle handla om det då, istället ville han leva på som vanligt.

Annons

Berättar om familjehemligheten: "Accepterar ödet"

Dessutom tampades Michael också med en stor familjehemlighet, han var adopterad. Utöver sin medverkan i filmer, författade han också böcker. 2009 debuterade Michael med boken "När barnen lagt sig" – en öppenhjärtig självbiografi som utforskade hans uppväxt.

I boken delar han med sig om att han hade fått reda på familjens hemlighet i ung ålder – att han var adopterad. Michael förklarar i boken att han genomgick ett uppfinningsrikt sökarbete för att få kontakt med fadern – och hans nya familj som bodde i Italien.

– Jag vet att jakten och sökandet gav mig ett allvar och en akut spelstil. Och jag vet nu att man kan nå hur långt som helst med sin vilja och sin längtan. Åtminstone till Italien, sa Michael Nyqvist till tidningen Café.

Under samma intervju delade han med sig av hur hans strävan efter att hitta sin biologiska familj har påverkat honom.

– Det finns en klyscha som säger: ”Det är mina nojor som gör att jag är skådis.” Men det är precis tvärtom. Jag behöver inte vika med blicken, vare sig i spelet eller i livet. Jag kan säga till mina barn var jag kommer ifrån. Men den stora grejen är att jag nu accepterar mitt öde som mitt liv. Innan var det som en defekt, sa Michael då.

FOTO: TT

Annons