Rasade 72 kilo i tv – bryter ihop i tårar när han ser sig själv idag: "Fruktansvärt"

Michael Sjögren gick ner 72 kilo i "Biggest loser", men sedan dess har han bara gått upp igen. Nu berättar deltagaren om den tuffa motgången efter dokusåpan. – Det är fruktansvärt, säger han.

Michael Sjögren, 49, gick ner 72 kilo i tv och kom tvåa i “Biggest loser” 2012. Men sedan kamerorna slocknade har dokusåpaprofilen drastiskt gått upp kilo efter kilo igen. I “Biggest loser – vad hände sen?”, som sänds ikväll, väljer Michael att berätta om motgångarna.

– Jag var inte beredd på vad som hände efter resan. Den första veckan efter finalen gick jag väll upp 15 kilo, det var all vätska man fick tillbaka, så viktuppgången gick fort. Tråkigast av allt var att jag fick körtelfeber efteråt så då kunde jag inte träna alls, fick panik och började banta hårdare. Jag drog ner kalorierna ännu mer och då ställde sig kroppen i försvar, så då gick jag upp i stället, säger han i programmet och fortsätter:

– Jag hade några veckor där jag fick njuta av ansträngningen jag hade gjort efter finalen… Men sedan dess har det bara gått upp.

När Michael Sjögren får se bilderna från sin resa i “Biggest loser”, däribland från invägningen i finalen, brister det för honom och han blir tårögd.

– Det är fruktansvärt, det är skittråkigt att tänka på den vägen jag gick och den vägen jag har gått efteråt. Man blir deppig av att se det, helt enkelt. Det är känsligt. Jag har stängt av allt och alla ut mitt liv för att undvika att påminnas om det, säger han och fortsätter:

– Att sitta här är det värsta jag har gjort på sex år. Men jag bjuder på det och försöker ta lärdom och se om jag kanske kan inspirera mig själv till att göra någonting åt det.

“Biggest loser”-tvåan menar att den nya viktuppgången både beror på att kroppen inte var beredd på den dramatiska omställningen som skedde i programmet, men också på att han inte tog tag i den psykiska delen.

– Det är som alla bantare: Man lyckas gå ner till en vikt man vill ha och då tänker man “åh, vad bra, nu har jag nått de kilon eller den storleken jag vill ha, då kan jag börja leva som vanligt igen”. Det funkar ju inte. Man går tillbaka till gamla beteenden automatiskt för man har inte bearbetat det egentliga problemet i beteendet, säger han och fortsätter:

– När man tycker synd om sig själv eller mår dåligt så tar man till det som kan kicka igång en positiv känsla. När man har ätit känns det bra en stund, sen mår man dåligt igen och då måste man trigga igång det en gång till. Så äter man för mycket och vill inte se sig själv i spegeln igen. Allt bara rasar.

Läkaren Stefan Branth, 58, som ofta medverkar i “Biggest loser”, menar att det är extremt svårt att behålla sin vikt efter en dramatisk nedgång och att det kräver en enorm omställning i beteende och livsstil.

– Kroppen är gjord för att spara fett, eftersom vi för miljontals år sedan inte hade tillgång till mat. Du ska inte känna någon skam eller någonting, du är fast i en fysiologisk cellmekanism som du inte själv kan styra över. Trots att man gått ner en gång, så kommer man alltid sträva efter att få tillbaka samma storlek på fettcellerna och kroppen senare. Man kan ändra det, men det är väldigt tufft. Du måste ändra hela din livsstil för resten av ditt liv, annars är du tillbaka där igen, säger han i programmet.

“Biggest loser – Vad hände sen?” sänds ikväll, torsdag, 21.00 i Sjuan och på TV4 Play. 

Nervös väntan för Anna Book i finalen av Biggest Loser VIP.

Slutresultatet visas upp.

Anna Book vann Biggest Loser VIP 2017 när hon gick ner 22,7 kilo totalt. 

Anna Book – överlycklig vinnare av Biggest Loser VIP

Kramkalas efter att Anna Book vunnit Biggest Loser VIP.

Biggest Loser VIP 2017

Jonas Hallberg

Runar Sögaard

Loulou Lamotte

Morgan Karlsson

Camilla Henemark

Anna Book

Jan "Blondie" Hammarlöf 

LÄS MER: TV4-profilens tårar i Biggest Loser: ”Tar på psyket”

LÄS OCKSÅ: Storbråket i Biggest Loser VIP: ”Var som ett dårhus”

Foto: Sjuan

SENASTE NYTT!