Martin Timells okända vänskap – med bin Laden

En gång i tiden var Martin Timell vän med Bakr bin Laden, bror till terrorledaren Usama bin Ladin. Men deras relation bröts i samband med terrorattacken i New York den 11 september 2001.

1996 åkte Martin Timell, 59, och hans familj på semester till Saudiarabien tillsammans med Niklas Strömstedt, 59, och Agneta Sjödin, 50, som på den tiden var ett par. Anledningen till resan och resmålet var att de alla träffat en ny vän i Åre som bjöd med dem till Egypten. Deras nya vän var Bakr bin Laden, bror till terrorledaren Usama bin Ladin, och resan slutade med att de alla hamnade i bin Ladins palats i Saudiarabiska Jeddah.

– Han ville visa oss den arabiska kulturen. Min fru är arkeolog och när vi kom till Egypten blev vi lite besvikna över att det inte var fler turister vid Keopspyramiden. Men det visade sig att han hade hyrt den till oss med guider från egyptiska museet. Så vi fick en privat visning, berättar Martin för Aftonbladet.

Martin var den som fortsatte ha kontakt med den nyfunne vännen Bakr. Men för 16 år sedan bröt de kontakten. Anledningen till det var terrordåden i New York den 11 september 2001.

– Vi tappade kontakten efter 11 september kan jag säga. Det blev lite rörigt för familjen. De var de enda som fick flyga ut ur USA. Vi skulle ha träffats igen för han bjöd ner oss till Egypten men sedan fastnade han i Saudiarabien så vi var bara i Egypten i en vecka och väntade och sedan åkte vi hem, säger Martin.

Men Martin hade gärna fortsatt sin kontakt med Bakr.

– Jag kan säga att den här kontakten inte var på mina villkor utan helt på hans villkor.

Och att fråga om hans bror Usama var ingen succé, men det gjorde han ändå.

– Det fick man ju inte göra men jag har ju tourettes så jag måste ställa sådana frågor. Han entourage blev väldigt skräckslagna men han förklarade det på ett väldigt bra sätt, hur det gick fel och hur han blev radikaliserad med så mycket pengar. Han flydde mer eller mindre till Afghanistan med pengarna.

Martin Timell lärde känna bin Laden under 90-talet.

Bakr bin Laden.

Under 1970-talet besökte en stor del av familjen bin Ladin Sverige och Dalarna vid ett flertal tillfällen.

LÄS OCKSÅ: Martin Timell fick sparken efter sitt spontanbygge

LÄS OCKSÅ: Så träffades Jenny och Niklas Strömstedt: ”Var jättehärligt”

Foto: IBL

SENASTE NYTT!