Martin Timell fick sparken efter sitt spontanbygge

Som ung arbetade programledaren Martin Timell inom Svenska kyrkan och drömde om att bli präst. Han fick kicken efter att ha byggt en skateboardramp i källaren åt områdets ungdomar.

Programledaren Martin Timell, 59, växte upp med mamma, pappa och tre syskon på Östermalm i Stockholm. Pappa var informationschef på ett kärnkraftverk. Mamma hemmafru tills barnen flyttat hemifrån, då hon startade skrivbyrå. Själv ville Martin som ung bli präst och han är djupt troende. Något han berättar om för Marcus Birro, 44,  i podden “Öppet hjärta”. Om sin tro säger Martin:

– Jag hoppas att det tar sig uttryck i någon sorts grundtrygghet. Man har ju en tendens att glömma Gud när det går bra, men när det går dåligt är det skönt och då är bönen ett sorts blandning mellan ett samtal och ett lugn. Yoga nästan.

Vi är vana att se Martin Timell snickra i “Äntligen hemma”, men att snickra i kyrkans källare var inte lika populärt.

Än idag ber Martin till Gud. Men prästdrömmen gick i stöpet då han 21 år gammal förlorade jobbet som församlingsassistent. Detta efter att Martin, som alltid varit händig, på eget bevåg byggt en skateboardramp åt områdets ungdomar i församlingslokalens källare.

– Jag gjorde det. Ja ja. Jag fick sparken, minns Martin.

Då Marcus Birro frågar vad Gud har emot skateboard svarar Timell mer utförligt:

– Det undrade väl jag också, men Gud hade någon konstig ställföreträdare där. En fullkomligt vidrig människa. Han var kyrkoherde, hette Laring och sa till mig “Om Timell slutar ska han få ett bra betyg”. Jag slutade, men struntade i betyget…

Martin ville göra ungdomarna nyfikna på kyrkan med skateboardrampen.

LÄS OCKSÅ: Läckberg till Timell: ”Ett slag under bältet”

Han byggde främst rampen för att värva nya församlingsmedlemmar:

– De håller ju på med sina högmässor och det är så tråkigt så att klockorna stannar. Och så mässar man bokstavligen talat för en församling som redan är frälst. Det är i princip samma människor som kommer.

Martin fick sparken ungefär samtidigt som hans stora mentor i livet vad gäller andlighet, en präst som hette Sten André och startade Ny Gemenskap på Östermalm, också fick det. Sten blev kyrkoherde i en församling i Nynäshamn istället och Martin jobbade där åt honom ett tag. Planerna på att prästvigas övergav han ändå rätt snart.

– Det var inte så genomtänkt. Efter ett ganska så långt samtal med Gud enades vi om att det här är inte så bra, förklarar programledaren skämtsamt.

Idag är Martin Timell glad att han blev programledare istället för präst.

Istället startade han först ett framgångsrikt byggföretag innan han i mitten av 80-talet blev programledare på tv.

LÄS OCKSÅ: Anders Timell har friat: Hon började gråta

FOTO: Ibl

SENASTE NYTT!