Timell om mobbningen i TV4 – bryter tystnaden om bråket

För två år sedan var det en bråkig situation i TV4:s succé ”Äntligen hemma”. Flera medverkande i programmet hävdade att det förekom mobbning under inspelningarna, och först nu berättar Martin Timell om hur han upplevt bråken bland kollegorna.

I slutet av 2015 skakades det populära tv-programmet ”Äntligen hemma” av ett storbråk. Innan snickaren Björn Christiernsson lämnade programmet hävdade han att det skulle pågå mobbning bakom kulisserna, och flera andra kollegor höll med honom.

– Det var en osund arbetsplats och jag mådde inte bra, sa Björn Christiernsson då.

Trädgårdsmästaren Bo Rappne hävdade även han att det pågick mobbning på inspelningarna, och att sexistiska och rasistiska skämt var ofta förekommande.

– Det blir en ojämn maktbalans. Du kan ju inte försvara dig. Och du får inte gehör för det du säger, sa Bo.

Inredaren Lulu Carter, 56, som också medverkade i programmet en gång i tiden höll även hon med både Björn och Bos påståenden, och hon har berättat att hon behövde gå i terapi efter att programmet var färdiginspelat.

“Management by fear, mobbning och härskarteknik skulle garanterat vara tre huvudingredienser”, skrev Lulu i sin tur om programmet.

Nu berättar den främsta ”Äntligen hemma”-profilen Martin Timell, 59, om bråken under programmet, i podcasten ”Nemo möter en vän” med Nemo Hedén, som Expressen var först med att berätta om. Han däremot har alltid kommit bra överens med alla, förutom en person. Martin ansåg att den här personen behandlade honom illa, och att de inte alls gick ihop som kollegor.

– Jag har haft 450 medarbetare på “Äntligen hemma”. Jag tror att det har varit 40-45 programledare i rutan. Om en enda person har jag sagt ”jag vill inte arbeta med den här personen”. Det var en kille som lyckades plocka fram det allra sämsta hos mig, säger Martin och fortsätter:

– Hans jobb var att få mig att blomma framför kameran, men han fick mig att vara arg och var jäkligt taskig mot mig. Och det är enda gången jag sagt något om någon personal. Jag kan inte arbeta med honom. Han gillade inte mig, jag gillade inte honom, punkt slut.

Men trots att Martin är en viktig del av programmet så har han inte haft något rätt att påverka vem som anställs eller vem som avskedas. Han menar att det är TV4:s ansvar.

–  I övrigt har jag aldrig tagit ett enda beslut, jag anställer inte folk, jag avskedar inte folk, det är ren lögn.

Uppdatera dig om “Äntligen hemma”-bråket i bildspelet:

Martin Timell har anklagats för mobbing. 

Det hela började när Björn Christiernsson slutade med Äntligen hemma.

Björn hävdade att det var en osund arbetsplats och att han inte mådde bra. 

Även tidigare programledaren Lulu Carter backar Björn Christiernssons uttalande. 

Trädgårdsmästaren Bosse Rappne har även han vittnat om mobbing under inspelningen. 

Martin Timell berättar nu sin version i podvasten "Nemo möter en vän". 

Martin Timell hävdar att bråket handlar om att de inte kom överens. 

Martin Timell säger att han inte har någon kontroll av personalomsättningen inom Äntligen Hemma-produktionen.

LÄS OCKSÅ: Martin Timells okända vänskap – med bin Laden

LÄS OCKSÅ: Martin Timell fick sparken efter sitt spontanbygge

FOTO: Ibl, Stella, TV4

SENASTE NYTT!