LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Marie Göranzon om äktenskapet med Jan Malmsjö: ”Misslyckats”

06 mar, 2022 
Charles Thulin
Marie Göranzon och Jan Malmsjö.
Marie Göranzon avslöjar nu svårigheten i äktenskapet med Jan Malmsjö.
– Jag har misslyckats totalt med det, säger hon om en specifik sak i relationen.
Annons
Marie Göranzon om relationskampen med Jan MalmsjöBrand logo
Marie Göranzon om relationskampen med Jan Malmsjö

I snart 50 år har scenveteranerna Marie Göranzon, 79, och Jan Malmsjö, 89, varit gifta. Det var, passande nog, på scenen de träffades i Vilgot Sjömans föreställning Pojken i sängen 1969.

Sedan dess har livskamraterna spelat många pjäser ihop, senast 2020 i Katt på hett plåttak, även om Jan tvingades hoppa av.

– Janne var ju aktiv till 87-88 års ålder, men så plötsligt dök ett annat liv upp som vi inte var riktigt beredda på. Det är svårt att förstå att mycket av det man kan och förmår en dag bara ska tas ifrån en. Jag är elva år yngre än Janne, säger Marie till DN.

Marie och Jan 1971 med nyfödde sonen Jonas.

De bor på Östermalm, behagligt gångavstånd till Dramaten. Ibland har de tvingats jobba på varsitt håll. Saknaden har endast fört de oskiljaktiga makarna närmare varandra.

Annons

Marie har tagit hand om hemmet

Nu berättar Marie hemligheten bakom det långa äktenskapet.

– Janne spelade ofta i Malmö, då fick vi sakna varandra. Vi rotade inte i den andras liv när vi var isär, det var ganska skönt för båda, tror jag. Men det finns en stor kärlek och passion i botten. Vår första upplevelse av varandra var väldigt stark och den finns kvar som ett minne i kroppen. Det har nog varit avgörande, för ingen av oss har varit beroende av den andra ekonomiskt, säger Marie till DN.

Paret har flera barn. Marie Göranzon och Jan Malmsjö har sonen Jonas Malmsjö, 50, gemensamt, Marie har dessutom dottern Lolo Amble, 58, med ex-maken Lars Amble (död 2015) och Jan har barnen Peter, 60, Magdalena, 62, Anna, 64, samt Maria (dog 33 år ung 1984 i en leversjukdom) med ex-frun Lena Malmsjö (dog 2004).

Marie med barnen Lolo och Jonas 1999.

Makarna har båda jobbat mycket genom åren, men det har varit Marie som fått ta hand om hemmet. Arbetsfördelningen har påmint mycket om hur det var förr i tiden.

Annons

– Hushållsarbetet har legat på mig: mat, tvätt, städ, föräldramöten, läxläsning, allt gjorde jag och mina jämnåriga vänner, för den delen. Jag har ju kämpat för att det ska bli mer jämställt men personligen misslyckats totalt med det. Jag hade väl höga krav också, ville att allt skulle vara perfekt så att ingen skulle kunna klandra mig för att mina barn inte var rena och snygga, säger hon till DN.

Foto: TT

Annons