LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Måns Möller rörd till tårar – tuffa utmaningen för sonen Viggos skull

09 feb, 2021 
Tilde de Paula Eby, Måns Möller
Måns Möllers son Viggo Möller har blivit diagnostiserad med autistiskt syndrom.
Nu ska Måns åka Vasaloppet med syftet att samla in pengar till hans stiftelse Viggo Foundation.
Trots att Måns gjort liknande uppdrag tidigare, berättar han i Efter fem att detta är extra känsligt.
– Ett drömscenario, säger han med gråten i halsen.
Annons
8 svenska kändisbarn som är kopior av sina föräldrarBrand logo
8 svenska kändisbarn som är kopior av sina föräldrar

För programledaren Måns Möller, 46, tog livet en rejäl vändning när sonen Viggo Möller, 15, fick diagnosen autistiskt syndrom.

Tiden efter var svår för komikern och han har i flera intervjuer berättat hur han till en början hade svårt att veta hur han skulle förhålla sig till beskedet. Under sin medverkan i Stjärnorna på slottet berättade Måns om vändpunkten med sonen.

– Min son Viggo har autistiskt syndrom och jag tyckte det var så konstigt det där med autism, man vet inte vad det beror på helt och man vet inte hur man ska fixa det. Jag slutade liksom jobba och bara grubblade hela nätterna över det här, och tillslut så kände jag att jag får göra en föreställning om det, sa han då.

Måns Möllers stora engagemang för barnen

Måns stod fast vid sitt ord och under 2013 gjorde han föreställningen Jävla pajas - det här skojar du inte bort, som handlar om att vara pappa till ett barn med autism. I föreställningen blandar han humor med allvar och han hyllades av både media och publik.

Annons

Men föreställningen är inte det enda han gjort för sonen Viggo. För flera år sedan startade han stiftelsen Viggo Foundation, som skulle hjälpa barn med neuropsykiatriska funktionsvariationer till ett mer aktivt liv.

Tidigare har Måns cyklat flera tusen mil jorden runt för att samla in pengar till stiftelsen och om tre dagar drar han igång med nästa utmaning. Uppdraget som väntar är att ta ett nytt världsrekord. Det handlar nämligen om att Måns ska åka Vasaloppet tio gånger på tio dagar. Det blir alltså nio mil om dagen.

Till sin hjälp har Måns den före detta förbundskaptenen för skidlandslaget Christer Skog. Han menar att i teorin är detta fullt gör-bart.

10 Vasalopp på 10 dagar

Men i Efter fem kommer Tilde de Paula Eby, 48, in på varför Måns egentligen gör det här och då blir det svårt för komikern att hålla tårarna tillbaka.

– Hela grunden till det här handlar ju om din egen son Viggo, säger Tilde.

Annons

– Precis, så ett drömscenario skulle ju vara att ha med sig Viggo där på tionde dagen in i mål. Om det blir så, vi får ju se om jag kommer så långt, säger Måns.

Tilde menar att det måste vara en stor motivation att ha den målbilden och att kunna visualisera att få fira det hela sen med sin son. Speciellt med tanke på deras fina relation.

– Ja, folk frågar ju hur jag orkar hålla på och hit och dit, säger han med tårarna i ögonen och fortsätter:

– Det gör skillnad, så det är fräckt. Men det man gör är att man går in på Viggo foundation och så köper man en Vasalopps-kontroll för 1000 spänn och så gör vi bra grejer för barnen, säger Måns och förklarar att han egentligen lovat sig själv att inte gråta i tv.

FOTO: TV4

Annons