TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

Marie och Gustav Mandelmanns grind anmäld till länsstyrelsen

25 sep, 2021 
AvPontus Varg
Paret Mandelmann tröttnade på nyfikna förbipasserande och satte upp en grind.
Tilltaget rörde upp känslor – nu har grinden anmälts till länsstyrelsen.
Annons
Gustav Mandelmann om smärtan "vill kunna funka som vanligt"Brand logo
Gustav Mandelmann om smärtan "vill kunna funka som vanligt"

Mandelmanns gård började sändas 2017 och har varit en succé, så stor att folk vallfärdar till Österlen i sydöstra Skåne för att få en glimt av paret Marie och Gustav Mandelmann och deras gård.

Men turisterna har blivit lite väl närgångna. Det tycker i alla fall paret Mandelmanns som satt upp en grind på infartsvägen för att hindra nyfikna att köra in. Det har väckt reaktioner. Nu har grinden anmälts till länsstyrelsen, skriver Ystads Allehanda.

”Inte förenlig med allemansrätten”

Enligt anmälan inskränker grinden på allemansrätten, vilket ”måste väga tyngre än Mandelmanns upplevelse av störd hemfrid”. Bland annat används vägen av vandrare på väg till Rörums backar och naturreservatet Sträntemölla.

Grinden går att öppna men det är flera skyltar uppsatta som uppmanar passerande att vända om: ”Stängt, endast behöriga”, ”Entré genom butiken” och ”Här börjar Mandelmanns trädgårdar – bortom denna gräns behöver du bära ett giltigt entrébevis”, skriver tidningen.

Annons

– Jag har ännu inte hunnit vara på plats och se hur det ser ut, men utifrån anmälningarna låter grinden onekligen inte helt förenlig med allemansrätten, säger Per Levenskog, handläggare på länsstyrelsens naturprövningsenhet, som fått anmälan på sitt bord, till Ystads Allehanda.

Marie Mandelmann säger till tidningen:

– Det finns andra vägar att gå för att komma upp i backarna. Självklart ska alla ha tillgång till naturen, men helst inte via vår trädgård, säger Marie Mandelmann, som välkomnar länsstyrelsens utredning.

– De får gärna komma. Vi kan kanske tillsammans komma fram till någon annan lösning.

Foto: TT & TV4

Annons