Lotta Lundgrens okända sjukdom – berättar om cystan

Lotta Lundgren och Erik Haag

Lotta Lundgren blev inlagd i månader efter läkarnas obehagliga upptäckt.
Nu berättar hon för första gången om den okända sjukdomen.
Lotta Lundgren och Erik Haag
Slå på ljud

Lotta Lundgren, 50, och Erik Haag, 53, är ett av Sveriges mest omskrivna och populära tv-par. De träffade varandra i samband med jobb då de skulle spela in SVT:s Landet Brunsås. Programmet blev en succé och paret fortsatte att samarbeta, denna gången i tittarsuccén Historieätarna.

Innan Lotta blev en känd tv-profil hade hon en framgångsrik karriär i reklambranschen. Men när Lotta väntade sitt andra barn bestämde sig hon för att testa något nytt och sa därför upp sig för att satsa helhjärtat på sina stora passion; mat.

Den nya karriären hann dock knappt börja innan Lotta drabbades av en personlig motgång. I podden Hundåren - Motgångspodden med Tomas Andersson Wij berättar han nu för första gången om den okända sjukdomskampen.

I podcasten förklarar Lotta att hon idag knappt tänker på det som hänt henne, men att hon då och då blir påmind om den tuffa tiden. Som för åtta år sedan då en kostymör i en tv-produktion frågade henne om det ärr som Lotta har på bröstbenet och som sträcker sig runt revbenen ner till höften.

– Jag hade inte tänkt på det, när hon frågade mig, på flera år. Jag hade glömt en ganska stor grej som hände mig, säger Lotta Lundgren i podcasten.

Hon fortsätter:
– Det som hände mig när jag hade sagt upp mig och fött mitt barn var nämligen att det såg ut som att det var ett barn kvar inne i mig. Ett till, ett lite mindre barn.

Nyförlöst och med en 1,5-åring hemma fick Lotta åka in till röntgen.

– Då upptäckte man en jättestor cysta, stor som ett vitkålshuvud faktiskt, jag tror att det faktiskt kan ha varit svenskt rekord, centralt placerad i levern.

Läkarna förklarade att Lotta måste opereras akut. De hade inga svar på vad Lotta hade i sig, om det var en tumör inte.

Erik Haag och Lotta Lundgren är ett av Sveriges mest populära tv-par.

FOTO: Daniel Ohlsson

– Jag vet inte vad jag trodde. Jag trodde det skulle bli en titthålshistoria, säger Lotta som räknade med att hon snart skulle få åka hem.

Men läkarna sa att Lotta skulle ställa in sig på att bli kvar på sjukhuset. Och det blev hon.

– Jag var orolig så klart. Det är inte kul när någon säger cancer och det handlar om en själv. Det är väldigt chockerande.

Lotta Lundgren om komplikationerna efter operationen

Det som Lotta trodde skulle bli en mindre ingrepp blev en operation på fem timmar.

– Sen blev jag kvar på sjukhuset en hel vår utan min bebis, och med min lilla, lilla pojke hemma, säger Lotta.

– Så började egentligen min formidabla karriär inom mat, att jag låg på sjukhus.

Tiden efter operationen var allt annat än lätt. Lotta minns väldigt lite, men hon minns att det uppstod komplikationer.

– Jag fick opereras igen, genom munnen. Tro inte att det blir lättare än om de öppnar er från hela magen. För det är inte klokt. Man vaknar upp och det känns som att man brutit nacken. Det är inte en tand i hela munnen som inte sitter löst, säger Lotta.

– Jag blev inte bra, det blev fel. Jag tappade helt aptiten. Jag förlorade 15 kilo och tynade faktiskt bort. Jag hade feber. Det är märkligt. Man har lyckats föda två barn helt utan bedövning, och sen har man epidural i månad efter månad. Till slut så var det någon vändpunkt. Då var jag så väck så att det inte var någon ordning någonstans.

Det som hände var att läkarna upptäckte att det läckt ut galla i Lottas lungsäck. Lotta berättar i podden om ännu ett obehagligt ingrepp, men den här gången blev det till det bättre, och Lotta fick äntligen åka hem.

– Sedan åkte jag hem till bebis och mitt liv på jättemycket morfin. Jag var liggande länge, jag var svag, väldigt försvagad och skör. Jag hade väldigt ont.

Om det är något sjukdomstiden gett Lotta, så är det ett annat perspektiv på livet.

– Jag vågar nästan inte säga hur långa dagar jag jobbat då, men jag tyckte det var kul. Jag är ledsen, men jag uppskattar det verkligen. Men det kändes som att man kanske levt lite för lite och jobbat för mycket. Och det man fått ut av de senaste åren fick plats i en tunn plastmapp. Det kändes lite snålt.

LÄS OCKSÅ: Därför försvinner Lena Philipsson – efter massiva kritiken

LÄS OCKSÅ: Peter Forsberg om svåra kampen med Nicole Nordin: ”Det känns bara fel”

FOTO: TT, TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN