Loreen väljer inte partner efter kön: "Enligt mig är alla hen"

Loreen väljer inte partner efter kön: "Enligt mig är alla hen"

För Loreen spelar det ingen roll om hon blir kär i en kille eller i en tjej. "För mig är alla hen."

När Loreen, 31, vann Eurovision song contest 2012 såg hon sin chans att öppet börja propagera för alla människors lika värde och mot könsnormerna i samhället.

– Enligt mig är alla en hen, säger hon till Aftonbladet.

Som mellanakt i Andra chansen i Melodifestivalen valde hon att göra ett nummer med den ukrainska gruppen Kazaky, som består av tre homosexuella killar som trots Rysslands strikta gaylagar har valt att bo i landet.

– Numret är en hyllning till Kazaky, det handlar inte om mig. Jag vill väcka frågor som: Vad är sexigt, vad är ­inte sexigt? Vad är manligt, vad är kvinnligt? Och så vidare… Låten handlar om att vi måste börja med oss själva, ifrågasätta våra fördomar, sa hon före uppträdandet.

Loreen brinner för att alla människor ska ha samma rättigheter. Foto: IBL

Loreen brinner för att alla människor ska ha samma rättigheter. Foto: IBL

Själv är hon uppvuxen i ett muslimskt hem där de, trots att hennes föräldrar var liberala, inte talade om homosexualitet.

– Som barn så minns jag att jag ifrågasatte det. Hur kunde man prata om en gud som älskar allt, men som ändå inte tycker om den, och inte om den? Det var ett stort frågetecken för mig som barn. Det var en enorm förvirring i mig. Jag tror att de allra friaste människorna är bisexuella.

Själv har hon fått mest hjälp från människor i gayvärlden och när hon var i 19-årsåldern insåg hon att det inte spelade någon roll om personen hon blev kär i var kille eller tjej.

– Det är människan, personen jag blir kär i… Det känns så skönt att kunna säga det.

Andra gillar:

Laila Bagges tuffa bakslag: “Det är en stor sorg”

Chockbilden på Kim Kardashian – vad tror du det är?

13 kändisar som har en dubbelgångare av annan etnicitet

FRÅN FÖRSTASIDAN