Lisa Nilssons sorg – drabbad av covid-19 efter begravning

Lisa Nilsson

Lisa Nilsson har ett tufft år bakom sig.
Förutom att hennes turné tvingats ställa in på grund av covid-19 drabbades hon av stor sorg när en av hennes närmsta vänner föll ihop bakom scenen – och dog.
– Jag hade svårt med både ork och hjärnfunktion.
Slå på ljud

År 2020 var ett jobbigt år för många. Flera svenskar har varit tvungna att säga ett sista hejdå till släktingar eller nära vänner och många har drabbats hårt av den ekonomiska smäll som coronapandemin förde med sig.

Artisten och sångerskan Lisa Nilsson är inget undantag. Än finns inga utsikter för när hon återigen kommer att kunna stå på scen framför en publik. Men hennes tuffa tid började redan innan pandemin slog till, något hon berättar om i en intervju med tidningen Mitt i. I februari förra året var Lisa i full fart med en turné. Med sig hade hon ljudteknikern och vännen Anders Ajax Olsson. Men inför en spelning i Luleå på Alla hjärtans dag sattes konserterna abrupt på paus. Det var då Anders föll ihop bakom scenen. Trots att ambulans förde honom till Karolinska sjukhuset i ilfart gick hans liv inte att rädda och en tid senare avled Anders Ajax Olsson, bara 56 år gammal.

LÄS MER: Markoolios nya relationsstatus avslöjad – i direktsändning

Trots att sorgen drabbade Lisa hårt fortsatte turnén och senare var Lisa och bandet Weeping Willows mycket engagerade i den hyllningsceremoni som anordnades för Anders i samband med begravningen.

– Oss jobbade Ajax närmast med, så vi ordnade så att minnesstunden fick bli en hyllningskonsert. Vi sjöng, höll tal och lipade. Vid en sådan tragedi... ja, det var armbågshälsningar på morgonen, men med mycket folk och känslor vid begravningen fanns det inte en chans att inte kramas efteråt. Allt var overkligt, vi var inte riktigt närvarande i allt som rörde världen utanför, säger Lisa Nilsson till Mitt i.

Blev sjuk på begravningen

Under begravningen var 200 gäster närvarande. Pandemin hade inte hunnit bryta ut på allvar och Folkhälsomyndighetens rekommendationer tillät fortfarande upp till 500 personer att delta vid offentliga sammankomster. Det visade sig dock vara ödesmättat för Lisa som snart blev allvarligt sjuk. I tre veckor låg hon nedbäddad efter att ha fått corona och bieffekterna av sjukdomen följde henne under lång tid.

– Jag hade barnen på påsklovet sen. Då hade jag varit symptomfri i några dagar. Men sen hade jag svårt med både ork och hjärnfunktion, något som har påverkat mig i månader. Så för mig har det varit svårt att veta om det handlat om utbrändhet eller om det är ett resultat av corona. Det tog på krafterna att genomföra turnén efter Ajax död. Man har en oerhörd kapacitet då man måste, men det tar tid att återhämta sig.

Hoppas på kärleken

Med ett riktigt tufft år bakom sig har Lisa stora förhoppningar på 2021. Förutom att hon med tiden menar att hon lär sig att leva med sorgen efter sin vän hoppas hon också på att ta flera stora steg under året. Lisa har sedan tidigare två döttrar tillsammans med ex-maken Henrik Janson och ex-pojkvännen Niklas Medin.

Tiden med barnen är något som sångerskan sätter högt värde på men i intervjun med

– 2021 tänkte jag bli rik, kär och harmonisk. Nej, men jag har ett bygge att slutföra. Jag hoppas dessutom att få möjlighet att genomföra en del uppskjutna jobb och spännande projekt som nu fått vänta länge på att förverkligas.

LÄS OCKSÅ: Därför försvann Lisa Nilsson från Så mycket bättre – sorgliga anledningen

LÄS OCKSÅ: Lisa Nilsson ryter ifrån – ilskan efter offentliga kängan

FOTO: TT

SENASTE NYTT!